Geen categorie

Overvloed in Boijmans

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

Museum Boijmans Van Beuningen toont dit najaar Hans Makarts imposante werk Abundantia. Dit grote doek van 1,5 bij 4,5 meter vormt het middelpunt van een tentoonstelling over overvloed en vruchtbaarheid. Het is een bruikleen uit de Ger Eenens Collection.

Hans Makart, Abundantia: de gaven van de aarde, circa 1870, bruikleen: Ger Eenens Collection The Netherlands 2011.

Hans Makart (1840-1884) schilderde de compositie in 1870 voor de eetzaal van een stadspaleis aan de Weense Ring. Centraal staat Abundantia, de Overvloed, omringd door ‘gaven van de Aarde’, als bloemen, vruchten en dieren. De Abundantia baarde opzien in Wenen en daarbuiten. De voorstelling was tussen 1871 en 1880 te zien in onder meer Berlijn, Leipzig, New York, Philadelphia, Amsterdam en Londen.

Makart schilderde meerdere versies, die deels door zijn atelier werden uitgevoerd. Het werk dat in het Boijmans te zien zal zijn, geldt als eigenhandig. Andere versies worden bewaard in het Parijse Musée d’Orsay en het Salzburg Museum.

Hans Makart (1840-1884) wordt beschouwd als de Andy Warhol van zijn tijd, maar zijn faam duurde slechts tot kort na zijn dood. De kunstenaar drukte nog voor Gustav Klimt een stempel op het mondaine leven in Wenen en wel zodanig dat deze periode nu als Makart-Zeit bekend staat. Zijn atelier werd tegen betaling bezocht en diende als locatie voor exclusieve feesten.

Hans Makarts ‘Abundantia’ – De verbeelding van Overvloed en Vruchtbaarheid, 17 november 2012 t/m 31 maart 2013 in Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share