Geen categorie

Teylers koopt onbekende tekening Maerten van Heemskerck

0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

Maerten van Heemskerck (1498-1574), Vier engelen met emblemen van paus Leo X, collectie Teylers Museum, Haarlem.

Het Teylers Museum heeft een onbekende tekening van Maerten van Heemskerck (1498-1574) aangekocht. Het gaat om Vier engelen met emblemen van paus Leo X, naar de zestiende-eeuwse Italiaanse schilder Giulio Romano. Van Heemskerck, die gezien wordt als een van de invloedrijkste Nederlandse kunstenaars uit de zestiende eeuw, vervaardigde de tekening tijdens zijn verblijf in Rome van 1532 tot 1536.

De tekening toont vier engeltjes. Twee dragen de pauselijke tiara, een derde houdt een lint vast en een vierde steekt zijn bovenlijf door een grote ring met een geslepen steen. Van Heemskerck heeft de engeltjes nagetekend van een wand in de Sala di Costantino, een van de zogenaamde Stanze (kamers) van Rafaël in het Vaticaans paleis.

Volgens het museum zijn er van Van Heemskerck bijna geen tekeningen naar Italiaanse kunst bewaard gebleven, terwijl dat duidelijk wel een inspiratiebron voor hem was. “Een tekening als deze laat op een prachtige manier de grote fascinatie van Nederlandse kunstenaars voor het werk van hun Italiaanse collega’s zien”, aldus Michiel Plomp, hoofdconservator van het Teylers Museum. “We kijken direct mee over de schouder van Van Heemskerck terwijl hij de Italiaanse renaissancekunst als het ware opzuigt.”

De verworven tekening is volgens het museum een schoolvoorbeeld van een cross-over tussen de Italiaanse en de Nederlandse tekeningen in zijn collectie. Daarom vormt ze een mooie aanvulling op de tentoonstelling Rafaël, die nog tot en met 6 januari in het Teylers Museum te zien is.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share