Geen categorie

‘Nachtwacht’ van Rusland komt naar Assen

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Nieuws

De ‘Nachtwacht’ van Rusland komt naar Assen. Vanaf 25 september toont het Drents Museum het imposante schilderij De Wolgaslepers van Ilya Repin. Het maakt dan deel uit van een tentoonstelling over kunstenaarsgroep de Peredvizhniki.

 

Ilya Repin (1844-1930), De Wolgaslepers, 1870-1873, olieverf op doek, collectie Staats Russisch Museum, Sint Petersburg.
Ilya Repin (1844-1930), De Wolgaslepers, 1870-1873, olieverf op doek, collectie Staats Russisch Museum, Sint Petersburg.

 

Het stuk is het beroemdste Russische doek uit de negentiende eeuw. Iedere Rus schijnt het te kennen dankzij de vele reproducties die in veel openbare gebouwen hangen. De voorstelling toont een groep mannen die een boot langs de rivier de Wolga voortslepen. Normaal hangt het in het Staats Russisch Museum in Sint Petersburg.

De maker, Ilya Repin, was lid van de Peredvizhniki, een groep kunstenaars die de Russische kunstwereld aan het einde van de negentiende eeuw op zijn kop zette. In een roerige tijd met grote contrasten tussen arm en rijk, kozen zij ervoor om het leven van de gewone mens te verheffen tot kunst.

De Peredvizhniki, Russisch voor zwervers of trekkers, schuwden onderwerpen als moeilijke leefomstandigheden, sociaal onrecht en honger niet. Hun sociaalkritische schilderijen waren controversieel en werden een wapen in het debat om sociale hervormingen.

De tentoonstelling Peredvizhniki – Russisch Realisme rond Repin 1870 – 1900 is de tweede tentoonstelling in de serie Kunst rond 1900 in internationaal perspectief in het Drents Museum. Eerder liet de expositie The Glasgow Boys al zien hoe een jonge generatie Schotse kunstenaars zich afzette tegen de gevestigde normen en een geheel eigen kunst ontwikkelde.

De Wolgaslepers was in 2001-2002 al eens te zien in het Groninger Museum in een tentoonstelling over Ilya Repin. Deze expositie is tot nu toe de succesvolste ooit in dat museum.

Peredvizhniki, Russisch Realisme rond Repin 1870 – 1900, 25 september t/m 2 april in het Drents Museum, Assen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share