Geen categorie

Wonen in de ruimte

0 0
Read Time:2 Minute, 47 Second

Recensie

Een flesje cola, een tijdschrift, een kompas en een maanpaspoort, dat is dan samen 165,56 Mooneys. Dank voor uw aankoop, tot ziens! De Moon life conceptstore verkoopt producten die bruikbaar zouden zijn op de maan. De fascinerende winkel maakt deel uit van de expositie Daily Future in de Rabo Kunstzone in Utrecht.

De buitengevel van Rabo Kunstzone biedt een inkijkje in de expositie. Foto: Peter Cox.

Toekomstig menselijk leven in de ruimte staat centraal in deze tentoonstelling, die is samengesteld door de Spaanse kunstenares Alicia Framis (1967). Zij is gefascineerd door het idee van wonen buiten onze eigen Aarde. En er zijn vele plekken om uit te kiezen, getuige een monumentaal vertrekbord met daarop namen van verre verzonnen oorden. De shuttle naar Neo Tokyo vertrekt op tijd.

Alicia Framis, Departure Board. Foto: Evert-Jan Pol.

Wie zich wil vestigen op een andere planeet, zal zich moeten aanpassen aan de daar heersende condities, die sterk afwijken van wat de mens gewend is. Maar waar een wil is, is vaak een weg. Framis ontwierp bijvoorbeeld, samen met Uriel Fogué, een huis in de vorm van een integraalhelm. Deze woning is ideaal voor op de maan, waar het op sommige plekken veertien dagen aaneengesloten donker of licht is. Met de klep van de ‘helm’ kan de bewoner het licht in huis aanpassen aan het bioritme van het menselijk lichaam. En met de wandelstok Moonwākā van Satyendra Pakhalé loopt een mens er net iets makkelijker.

Zo donker als het er kan zijn, zo stil is het er ook; op de maan heeft geluid geen kans. Om dat te symboliseren, ontwierp Framis de Screaming Room, een vijf meter hoge geluiddichte tent, die sterke gelijkenissen vertoont met een tipi. De met isolerende aardappelen (ongeveer 600 kilo) beklede tent is een echte blikvanger. Een medewerker is juist bezig de knollen er weer één voor één af te halen. Ze moeten vervangen worden omdat een aardappel immers de neiging heeft te kiemen als hij lang stilligt.

Alicia Framis, Screaming Room. Foto: Evert-Jan Pol.

Mocht de aardappelplukker zijn frustraties om dit helse karwei willen uitschreeuwen, is de tent daarvoor de aangewezen plek. Het kunstwerk draagt de naam Screaming Room niet voor niets. Wie de schroom overwint in een bankgebouw een oerkreet los te laten, wacht een leuk presentje: de schreeuw wordt door een 3D-printer omgezet in een driedimensionaal object.

Daily Future is de derde tentoonstelling in de vorig jaar geopende Rabo Kunstzone. In de zone op de begane grond van de Rabobank aan de Croeselaan in Utrecht vinden jaarlijks twee exposities plaats, een tentoonstelling met werken uit  de kunstcollectie van de bank en één rond één kunstenaar. Een bank is niet bij uitstek een plek waar je een tentoonstelling van hedendaagse kunst zou verwachten, maar het werkt verrassend goed. Zeker in dit geval, waar de zakelijkheid van de financiële instelling een boeiend contrast vormt met het soms ludieke karakter van de getoonde werken.

Daily Future, t/m 31 augustus in de Rabo Kunstzone, Croeselaan 18, Utrecht. Openingstijden: ma. t/m vr. van 08.30-18.00 uur. De Rabo Kunstzone is gratis toegankelijk. Wel even melden bij de receptie.

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share