Geen categorie

Avercamp in Kampen

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

Nieuws

Er hangt weer een Avercamp in Kampen. Stedelijk Museum Kampen heeft vandaag een ijsgezicht van Hendrick Avercamp gepresenteerd, dat het in bruikleen heeft gekregen van het Rijksmuseum. Het is voor het eerst in 400 jaar dat er langdurig een schilderij van deze Kamper schilder te zien is in Kampen.

Hendrick Avercamp (1585-1634), IJsvermaak, ca. 1615-ca. 1620.

Hendrick Avercamp (1585-1634), ‘de Stomme van Kampen’ (hij was vermoedelijk doof), is een van de beroemdste schilders van ijsgezichten uit de Nederlandse Gouden Eeuw. Hij werd geboren in Amsterdam, maar getogen in Kampen, waar hij een groot deel van zijn leven doorbracht en zijn inspiratie vandaan haalde. Veel van Avercamps schilderijen zijn geïnspireerd door de winterse landschappen rondom Kampen.

Met bijzonder veel detail schilderde hij ijsgezichten, vaak met een verhaal en een grapje: een vrijend paartje, een plassend mannetje, een gevallen vrouwtje of een door het ijs gezakt figuur. Ondanks dat de schilderijen fictieve landschappen verbeelden, bevatten vele werken elementen die te vinden zijn in de stad of de omgeving van Kampen. Avercamps schilderijen zijn in het bezit van musea en particulieren in binnen- en buitenland. En nu is er dan ook eindelijk weer één in Kampen te zien: het werk IJsvermaak.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share