Geen categorie

Pop-art in Erezaal

0 0
Read Time:1 Minute, 38 Second

Een deel van de Erezaal in het Stedelijk Museum is vanaf 2 augustus gewijd aan werk van iconen uit de Pop-art. Het neemt de plaats in van de schilderijen van Willem de Kooning, die naar Amerika reizen voor een retrospectief in het MoMA New York.

Roy Lichtenstein, As I Opened Fire, 1964. Collectie Stedelijk Museum, Amsterdam.

De vier getoonde werken behoren tot de hoogtepunten uit de collectie Pop Art en Nouveau Réalisme. De pop art-kunstenaars verwerkten met een speelse of kritische ondertoon de eigentijdse, grootstedelijke wereld in hun werk. De invloed uit de populaire beeldcultuur, en dan met name die van reclame en cartoons, is duidelijk zichtbaar.

Van Roy Lichtenstein is het beroemde drieluik As I Opened Fire (1964) te zien. Daarin koos hij nadrukkelijk voor beelden van buiten de kunstwereld en transformeerde deze cartoons tot monumentale schilderkunst. Hij beperkte zich, net als Mondriaan, tot de primaire kleuren en zwart en wit.

Andy Warhol, Flowers (large flowers), 1964-1965. Collectie Stedelijk Museum, Amsterdam.

Ook bekend is Andy Warhols schilderij Large Flowers (1964), uit een serie van maar liefst 900 werken. Deze serie zeefdrukte hij in alle denkbare formaten en kleuren in zijn New Yorkse studio The Factory.  Hij maakte daarbij gebruik van een foto die de tweede prijs had gewonnen bij een fotowedstrijd voor huisvrouwen, uitgeschreven door een damesblad. De afbeelding en de oplage ondermijnden moedwillig de voorname conventies van de ‘hoge’ schilderkunst.

De andere twee vertegenwoordigde kunstenaars zijn James Rosenquist en Martial Raysse. Van Rosenquist is White Frosting (1964) te zien, een afbeelding van een kom met wit glazuur. Net als Warhol eigende Raysse zich als basis voor zijn werk Peinture à haute tension (1965) een foto toe. Dit werk is op zijn beurt toegeëigend door Elaine Sturtevant in Raysse Tableau à haute tension (1969). Dat is momenteel te zien in de presentatie Bellevue op de benedenverdieping.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share