Geen categorie

‘Gezond’ porselein in Kunsthal Kade

0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

Beeld van een welgestelde Turkse man.

Kunsthal Kade wenst de Blauwe Ara van het Rijksmuseum beterschap, zo meldt het museum in een gisteren uitgegeven persbericht. Het achttiende-eeuwse beeld van Meissen-porselein raakte afgelopen woensdag ernstig beschadigd. Gezond Meissen-porselein is er momenteel echter te zien in het Amersfoortse museum.

De meeste getoonde stukken zijn afkomstig uit belangrijke privécollecties in Engeland en Duitsland. Een aantal stukken behoorde ooit toe aan Gustav von Klemperer, een Joodse bankier en verzamelaar uit Dresden. Hij bezat een van de beste privécollecties Meissen-porselein van zijn tijd, met meer dan 800 stukken, veelal uit de achttiende eeuw.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zijn verzameling door de nazi’s geconfisqueerd en in kratten verstopt in de heuvels rondom Dresden. Tijdens het bombardement op Dresden in 1945 werd de hele collectie vervoerd vanuit de heuvels naar het westen van de stad. De vrachtwagenbestuurder besloot, tegen zijn orders in, de truck voor de nacht te parkeren op de binnenplaats van het Koninklijk Paleis in Dresden. Het geallieerde bombardement veranderde het paleis echter in een ruïne.

In 1951 vond een arbeider de gehavende kisten met  porselein in de puinhopen. Al snel werd duidelijk dat dit (een gedeelte van) de Von Klemperer-collectie was. Na de Duitse eenwording in 1991 werden 83 stukken teruggegeven aan de nazaten van Von Klemperer. Deze schonken 63 daarvan aan de beroemde Porzellansammlung (porselein collectie) van de Staatliche Kunstsammlungen Dresden (SKD). De rest werd door Christie’s geveild.

Enkele jaren geleden werden er in de depots van de SKD nog meer stukken van de Von Klemperer collectie ontdekt. Deze stukken werden aan de nazaten teruggegeven en in 2010 geveild. Het bijzondere aan deze veiling was dat bijna alle stukken door het bombardement (zwaar) beschadigd waren en toch voor enorme bedragen werden verkocht.

Meissen | SO – IL – 18e-eeuws porselein in hedendaagse architectuur, t/m 28 augustus in Kunsthal Kade, Amersfoort

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share