Geen categorie

Museum Volkenkunde krijgt collectie ter waarde van 3 miljoen

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

Fritz Liefkes (1930-2010), oud-conservator van het Rijksmuseum heeft zijn gehele collectie Indonesische voorwerpen nagelaten aan Museum Volkenkunde in Leiden. De collectie bevat onder meer honderd gouden objecten uit verschillende delen van Indonesië. De collectie heeft een totale waarde van ruim 3 miljoen euro.

Object uit de collectie Liefkes. Collectie Museum Volkenkunde, Leiden.

De totale collectie Liefkes omvat rond de 750 voorwerpen. Daaronder bevinden zich behalve de gouden objecten ook 400 etnografica van uiteenlopend materiaal en functie en ongeveer 250 textielen, zoals batikdoeken. De voorwerpen komen net als het goud uit verschillende regio’s binnen Indonesië, variërend van Aceh tot Papua. Het merendeel van de objecten dateert uit de periode 1850-1950.

De collectie Liefkes is van groot belang voor Museum Volkenkunde omdat een aantal topstukken uniek is. Voorbeelden daarvan zijn een gouden pot uit Sulawesi en twee Balinese stoeltjes versierd met prachtig houtsnijwerk. Andere objecten die een aanvulling zijn op de collectie zijn krissen uit Bali en sierwapens, sieraden en ornamenten uit Java en Aceh.

In 2013 zal het museum een tentoonstelling wijden aan de collectie en een selectie gouden voorwerpen zal in de toekomst deel gaan uitmaken van de vaste presentatie. Op de website van het Museum Volkenkunde is een selectie uit de gouden voorwerpen te zien in de webspecial Indonesië in Goud.

Verzamelaar Fritz Liefkes had een passie voor schoonheid en respect voor verfijnd vakmanschap. Liefkes verzamelde deze collecties in de loop van zijn leven samen met zijn partner, wijlen Cor Weegenaar.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share