Geen categorie

Museum vol Coca-Cola

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Affiche Coca-Cola.

Wie de komende maanden het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn bezoekt, krijgt waarschijnlijk dorst. Het museum staat namelijk tijdelijk in het teken van een bepaald bruin drankje. De expositie 125 Jaar Coca-Cola vertelt het verhaal van het beroemdste frisdrankmerk ter wereld.

Dat verhaal begint op 8 mei 1886. Apotheker dr. John Pemberton creëerde in zijn werkplaats de eerste partij van een wonderfrisdrank die tegelijk verkwikkend en verfrissend was. Pemberton ging met een vaatje Coca-Cola-siroop naar Jacob’s apotheek in Atlanta. Daar werd het vermengd met koolzuurhoudend spuitwater en voor vijf cent per glas verkocht. De geheime formule wordt tot op de dag van vandaag bewaard in een bankkluis in Atlanta.

Pas in 1899, toen Coca-Cola al dertien jaar in sodafountains werd gedronken, kregen twee juristen het recht Coca-Cola te gaan bottelen. Het Coca-Cola flesje was geboren. Jaren later, tijdens de Olympische Spelen van 1928, kwam Coca-Cola voor het eerst naar Nederland. Het eerste verkooppunt was een kraampje op het terrein van het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Het Museum van de Twintigste Eeuw is tijdelijk ingericht als Coca-Colamuseum. De collectie omvat onder meer foto’s, advertenties, commercials en honderden originele Coca-Cola-objecten als koelkasten, flesjes, blikjes, affiches en dienbladen. Na hun bezoek kunnen museumgasten alle indrukken verwerken in het museumcafé, uiteraard onder het genot van een glas Coca-Cola.

125 Jaar Coca-Cola, t/m 4 september in het Museum van de Twintigste Eeuw, Hoorn

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share