Geen categorie

Visueel verbluffende biografie over Rembrandt

0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

Recensie

De beroemdste schilder die Nederland ooit heeft voortgebracht leidde een roerig bestaan. Zijn kunst maakte hem een rijk man, maar toch stierf hij arm. Tekenaar Typex (pseudoniem van Raymond Koot) dook in het leven van Rembrandt en beschrijft in zijn gelijknamige stripalbum hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Door: Evert-Jan Pol

Fragment uit Typex’ Rembrandt.

Over het leven van Rembrandt is relatief weinig bekend, maar Typex is erin geslaagd een boeiend en geloofwaardig verhaal te schetsen. Aan de hand van tekeningen en schilderijen vult hij gaten op in wat we weten over de schilder.

Een aardige vondst is de ontmoeting tussen de kunstenaar en Elsje Christiaens. Deze achttienjarige Deense vrouw werd in 1664 terechtgesteld wegens de moord op haar huisbazin. Rembrandt legde de aan een paal vastgebonden dode vrouw tweemaal vast op een tekening. Maar of hij haar ook echt heeft gekend, zoals Typex uitbeeldt? Het zou maar zo kunnen.

Fragment uit Typex’ Rembrandt.

Typex’ Rembrandt is behalve een biografie ook een tijdsbeeld van de zeventiende eeuw. Een eeuw vol rijkdom, mooie kunst (Jan Lievens en Govert Flinck komen ook voorbij), maar ook armoede en enge ziektes. De pest maakte vele slachtoffers, ook in Rembrandts nabijheid. Met twee prachtige paginagrote tekeningen geeft Typex de situatie in Amsterdam tijdens de pestepidemieën feilloos weer. De prachtige grisailles tonen een stad in de greep van de Zwarte Dood.

Fragment uit Typex’ Rembrandt.

Als de term grafische roman al niet bestond, had die speciaal voor dit album moeten worden bedacht. De naam stripboek doet namelijk geen recht aan deze visueel verbluffende vertelling. Typex wisselt grote spectaculaire tekeningen af met intieme voorstellingen. In verschillende stijlen, steeds passend bij het onderwerp.

De biografie is een verhalend kunstwerk geworden, dat Rembrandt zelf wellicht had kunnen waarderen. Wellicht, want in de beeldroman wordt de schilder voorgesteld als een nurkse plurk, die vaak geen goed woord over had voor werk van collega’s. Maar wel één voor wie genegenheid is op te brengen. Of zoals Typex zegt: “Het was een sympathieke eikel”. Die nu geëerd wordt met een heel sympathiek boek.

Typex’ Rembrandt, verschenen bij Uitgeverij Oog & Blik, kost € 12,99 als e-book en € 29,90 in paperbackuitvoering.

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share