Geen categorie

Groninger Museum voert actie voor vrijlating Ai Weiwei

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

Met grote stickers op één van de paviljoens probeert het Groninger Museum de aandacht te vestigen op de verdwijning van Ai Weiwei. De Chinese kunstenaar werd zondag 3 april om onduidelijke redenen gearresteerd op het vliegveld van Beijing. Sindsdien is niets meer van hem vernomen.

Foto: Groninger Museum.

Het Groninger Museum hield in 2008 een solotentoonstelling van Ai Weiwei en heeft meerdere werken van de kunstenaar in de eigen collectie. Ai Weiwei geldt als een van de meest kritische kunstenaars in China. Maar naast werk met een duidelijk politieke strekking, maakt hij ook kunstwerken die een persoonlijke reflectie zijn op de eeuwenoude Chinese cultuur.

Het materiaal porselein vormde de kern van zijn tentoonstelling in het Groninger Museum. De kunstenaar werkt vaker met dit materiaal. Net als de vroegere keizers van China liet Ai Weiwei porselein vervaardigen in Jingdezhen, van oudsher het porseleincentrum van China.

Het werk van Ai Weiwei omvat performances, installaties en architectuur. In 1978 werd hij lid van de kunstenaarsvereniging Xingxing (the Stars). Toen deze zich in 1983 ophief, vestigde hij zich in New York. In 1993 keerde hij terug naar Beijing en toen begon hij traditionele Chinese elementen in zijn werk te gebruiken waarmee hij politieke en nationale symboliek op provocerende wijze verkent.

Voor een van zijn werken liet hij een urn uit de Han-dynastie op de grond kapot vallen. Ook andere objecten van nationale trots vielen bij wijze van statement uit zijn handen. Oude vazen beschilderde hij met het Coca-Cola-logo, of verfde hij in vrolijke kleuren. Vervolgens presenteerde hij ze als goedkope vervalsingen. In 1997 richtte hij het China Arts Archives and Warehouse op, dat een podium biedt voor jonge en experimentele kunstenaars.

Wie steun wil betuigen aan Ai Weiwei, kan de petitie tekenen op www.change.org/petitions/call-for-the-release-of-ai-weiwei.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share