Geen categorie

Onbekende Backer duikt op bij Christie’s

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Bij Christie’s Amsterdam is een tot nog toe onbekend werk van de Hollandse meester Jacob Backer (1608-1651) opgedoken. De Bijbelse scène met daarop een oudere man die een ram offert heeft een geschatte waarde van ten minste 100.000 euro. Het schilderij wordt dinsdag 9 november geveild.

Jacob Adriaenzs. Backer (1608-1651), Het offer van Abraham, olie op doek, 105 x 152 cm.

Backer is bij het grote publiek niet zo bekend als tijdgenoot Rembrandt, maar wordt door kenners hoog aangeslagen. Zijn werk hangt niet alleen in het Mauritshuis en het Rijksmuseum, maar bijvoorbeeld ook in de Hermitage in St. Petersburg en het Metropolitan Museum in New York. Backer was een meester in het afbeelden van kostbare stoffen en het schilderen van zowel vrouwelijke als mannelijke naakten.

“Op zo’n ontdekking hoop je elke dag”, vertelt Sophie Bremers, specialist Oude Meester bij Christie’s. “We werden benaderd door een verzamelaar met de boodschap dat hij iets bijzonders in handen had. Dat soort telefoontjes en e-mails krijgen we veel, maar vaak blijkt het dan toch iets anders. Dit keer niet.”

De uitwerking van het hoofdpersoon verraadt volgens Bremers onmiskenbaar de toets van een meester. “De manier waarop het licht over de wang glijdt, de uitvoering van de handen, de plooival in de mantel; er zijn er niet veel die dat kunnen. Dan begint het grote zoeken: kun je het werk aan iemand toeschrijven?”

Het doek was niet gesigneerd en gedateerd, dus er moest worden afgegaan op stilistische kenmerken. De manier van schilderen deed denken aan die van Lambert Jacobsz., maar dan met veel meer snelheid. De eigenaar van het schilderij opperde op een gegeven moment dat het wel eens een werk van een van Jacobsz.’ leerlingen kon zijn: Jacob Adriaensz. Backer. Deze stond juist bekend om zijn vlotte toets. Een onafhankelijk expert bevestigde deze gedachte uiteindelijk.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share