Geen categorie

Christie’s veilt kunst uit nalatenschap Michiel de Ruyter

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Bij Christie’s komt volgende week een portret van admiraal Michiel de Ruyter (1607-1676) onder de hamer. Het schilderij was eeuwenlang in bezit van nazaten van de beroemde zeeheld. Het komt voor het eerst sinds drie en een halve eeuw op de markt.

Hendrick Berckman (1629-1679) schilderde het forse doek (113 bij 95 centimeter) in 1668. In datzelfde jaar portretteerde hij ook De Ruyters laatste vrouw Anna van Gelder. Dat portret wordt ook ter veiling aangeboden, evenals schilderijen van zoon Engel (afgebeeld als Romeinse generaal) en dochter Margaretha.

Wie wel eens over de boulevard in Vlissingen heeft gewandeld, kent ongetwijfeld de indrukwekkende bronzen versie van de admiraal, die uitkijkt op zee, waar hij zoveel successen boekte. Van dat beeld van Louis Royers (1793-1868) is ook een beperkt aantal kleinere afgietsels gemaakt. Christie’s veilt er daar één van, een 86 centimeter hoog exemplaar uit de negentiende eeuw.

De objecten komen uit de collectie van mevrouw Elias-Vaes (1908-2002), een van de grootste verzamelaars die ons land ooit heeft gekend. Haar echtgenoot jonkheer Adrien Elias, stamde af van De Ruyter. Haar verzameling vulde twintig kamers van haar stadsvilla aan de Hoflaan in Rotterdam. In 1990 opende ze de deuren voor publiek en sindsdien heette de villa het Kralings Museum.

Inmiddels heeft de collectie in deze vorm echter geen financiële toekomst meer, aldus een woordvoerder van Christie’s. Daarom besloot het museumbestuur de verzameling, die ruim 1200 voorwerpen telt, te verkopen. Met de opbrengst wil het een fonds oprichten dat jonge mensen in de gelegenheid stelt zich te verdiepen in de kunst(geschiedenis). Op deze manier wordt het doel van Wilhelmina Gerardina Vaes – het verspreiden van cultuurgoed – op een andere manier bereikt.

De veiling Twenty Rooms vindt plaats op 27, 28 en 29 april bij Christie’s Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share