Geen categorie

Kunst op bouwhekken

0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

Nieuws

Ooit afgevraagd hoe Vincent van Gogh op het idee kwam voor zijn schilderijen over zonnebloemen? Stefan Glerum geeft het antwoord op een bouwhek voor Centraal Station Amsterdam.

Party Like It’s 1888. Ontwerp: Stefan Glerum, geïnspireerd door het Van Gogh Museum. Foto: Evert-Jan Pol.

De directe omgeving van het stationsgebouw is al jaren een weinig florissante bouwput. Om er toch nog iets vrolijks van te maken, heeft Stichting Museumnacht Amsterdam (n8) Edits in het leven geroepen, een serie tijdelijke exposities. Tot eind juli zijn de bouwhekken, waarachter wordt gewerkt aan de omstreden Noord/Zuidlijn, het canvas voor drie jonge ontwerpers: Stefan Glerum; Lennard Kok en Rolf Coppens. Ze werden gekoppeld aan drie verschillende musea waardoor ze zich moesten laten inspireren.

Glerum kreeg het Van Gogh Museum toegewezen. “Ik heb niet direct het museum als uitgangspunt genomen voor mijn werk, maar de persoon Van Gogh”, aldus de illustrator. Op een ludieke manier heeft hij willen benadrukken dat het de schilder in zijn leven niet echt meezat. “Ik heb daarom een flauwe geschiedenis bedacht voor het ontstaan van de Zonnebloemen.”

In de belevingswereld van Glerum krijgt de arme Vincent een pot met zonnebloemen op zijn hoofd. Dit incident inspireert hem tot het maken van een van zijn meesterwerken. Met het hoofd nog in het verband vereeuwigt hij die vermaledijde zonnebloemen. Glerum verbeeldde dit gegeven in een amusant beeldverhaal, in een stijl die herinneringen oproept aan art nouveau.

Edits, t/m 25 juni op bouwhekken voor Amsterdam Centraal Station, tussen de vertrekhaltes van de tramlijnen aan de west- en oostzijde

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share