Geen categorie

Indrukwekkend Chinees leger

0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

Recensie

Het Drents Museum biedt al enige tijd onderdak aan illustere Chinese bezoekers. Het Terracotta Leger van Xi’an is voor het eerst in Nederland en wel in Assen. Het museum heeft daarmee een grote publiekstrekker in huis gehaald. Al meer dan 200.000 bezoekers kwamen de levensgrote terracotta beelden bewonderen. En terecht…..

Tekst: Evert-Jan Pol

Terracotta knielende boogschutter (Qin dynastie: 221-206 v.Chr.)
Terracotta knielende boogschutter (Qin dynastie: 221-206 v.Chr.)

Het Terracotta Leger stamt uit de derde eeuw voor Christus en werd gemaakt in opdracht van de Eerste Keizer van China, Qin Shi Huangdi. De duizenden levensgrote voetsoldaten, ruiters met paarden, boogschutters en wagenmenners moesten het mausoleum, zijn toekomstige tombe, bewaken. Enkele jonge boeren ontdekten dit leger bij toeval in 1974, niet beseffend dat ze één van de grootste archeologische vondsten van de twintigste eeuw hadden gedaan.

Van de duizend beelden staan er nu veertien in het Drents Museum. Ze gaan vergezeld van ruim tweehonderd grafgiften van terracotta, goud, jade en brons uit de Qin- en Westelijke Han-dynastie (221 v.Chr.-9 n.Chr.) en tientallen mini terracotta beelden uit de mausolea van diverse keizers en edelen uit de Westelijke Han-dynastie.

Vooral de levensgrote soldaten, plus één paard, maken indruk. Alle krijgers hebben hun eigen kenmerkende gelaatstrekken, houding en kleding. Ervan uitgaand dat de keizer zeker zevenduizend beelden liet maken, krijg je respect voor het werk dat de arbeiders hebben moeten verrichten om hun vorst tevreden te stellen.

Het Terracotta Leger van Xi’an – Schatten van de eerste keizers van China, nog t/m 31 augustus 2008 in het Drents Museum, Assen. Het is wel verstandig om een beetje op tijd te komen, want voor de kassa staat vaak een flinke rij.

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share