Geen categorie

Stedelijk koopt vroege klok Amsterdamse School

0 0
Read Time:1 Minute, 41 Second

Michel de Klerk, klok van esdoornhout, 1914. Formaat: 50 x 28,5 x 16,4 cm, collectie Stedelijk Museum Amsterdam.

Nieuws

Het Stedelijk Museum heeft een klok uit 1914 van Michel de Klerk gekocht. Het uurwerk is een vroeg voorbeeld van de Amsterdamse School. Het was alleen bekend van foto’s uit de jaren 20, in onder meer het tijdschrift Wendingen. Tot voor kort wist niemand waar het zich bevond.

De Klerk ontwierp de klok waarschijnlijk voor mevrouw Veerhoff-Kothe, voor wie hij aan een villa in Hilversum werkte. Het lijkt erop dat ze nooit door haar is afgenomen, maar na uitvoering in bezit kwam van fotograaf Bernard Eilers (1878-1951). Het uurwerk staat op een foto van diens interieur.

In 2010 dook de klok op in het BBC-programma The Antiques Road Show, maar toen kon de eigenaar niet worden achtergehaald. Uiteindelijk kwam het Stedelijk Museum met hulp van De Klerk-specialist Frans van Burkom en collega’s van het Stadsarchief Amsterdam en het Victoria and Albert Museum in Londen in contact met de in Engeland woonachtige kleindochter van Eilers en kon het de klok aankopen. Van Burkom had al eerder in het archief van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam ontwerpschetsen voor de klok gevonden.

De klok bestaat uit een grote druppelvorm, gemaakt van massief esdoornhout, op een onderstel. Het monumentale stuk van 50 centimeter hoog bevat al de sculpturale vormen en gesneden details (zoals het curieuze kopje bovenaan) waarmee de Amsterdamse School later bekend zou worden.

Michel de Klerk, ontwerpschets klok, collectie Het Nieuwe Instituut, Rotterdam.

De Amsterdamse School (1910-1930) was een expressieve stroming in de Nederlandse architectuur, ontstaan in Amsterdam. De stroming is wat rijkdom aan vormen betreft uniek in Nederland en betrof niet alleen architectuur maar ook ontwerpen voor meubelen en andere interieuronderdelen zoals lampen, klokken, haarden en textiel. In de jaren 20 was de Amsterdamse School van groot belang.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share