Gouden zadel uit tijd Dzjengis Khan komt naar NMM

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/3/0/2/digitalekunstkrant.nl/httpd.www/wp-content/themes/magazine-premium/template-parts/content.php on line 13

Een gouden zadel uit de tijd van Dzjengis Khan komt naar Nederland. Het Nationaal Militair Museum (NMM) toont het object vanaf 18 februari in een expositie over de Mongoolse krijgsheer.

Het gouden zadel.

Het zadel en andere stukken maken deel uit van de tentoonstelling Genghis Khan, wereldveroveraar te paard. De objecten zijn afkomstig uit een Chinees museum en waren nooit eerder buiten China te zien.

De expositie brengt het leven van Dzjengis Khan in beeld vanuit een militair perspectief. Met in totaal 200 voorwerpen is ze de meest uitgebreide presentatie over de krijgsheer en het Euraziatische rijk op internationaal niveau. De bezoeker krijgt inzicht in de manier waarop het rijk is ontstaan en hoe Dzjengis Khan dat met zijn krijgsmacht en militaire innovaties heeft bereikt.

De tentoonstelling gaat volgens het NMM veel verder dan de vaak vertelde verhalen over het leven van Dzjengis Khan en besteedt ook aandacht aan de Mongolen. En maakt duidelijk “dat de geschiedenis van het Mongoolse rijk spannender, rijker en belangrijker is voor de wereld van vandaag dan we ooit konden bedenken”, aldus het museum.

De expositie is een project van Nomad Exhibitions in samenwerking met het Inner Mongolia Museum in Hohhot en de Universiteit van Edinburgh.

Genghis Khan, wereldveroveraar te paard, 18 februari t/m 27 augustus in het Nationaal Militair Museum, Soest

Share