Recensies

Spelen met strandbeesten

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

Recensie

Hoewel ze het liefst op het strand vertoeven, zoals hun naam al doet vermoeden, blijken strandbeesten zich ook heel prettig te voelen aan de rand van een vijver. Aan weerskanten van het water voor Kunstmuseum Den Haag vangen de indrukwekkende wezens nieuwsgierige blikken van bezoekers.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Strandbeesten van Theo Jansen aan de rand van de vijver bij Kunstmuseum Den Haag.

Bij de vijver staan ze stil, maar op het strand bewegen ze zich zelfstandig voort, geholpen door de wind. Regelmatig wandelen de schepselen van Theo Jansen (1948) langs de Haagse kustlijn. Als ze tenminste niet bezig zijn de wereld te veroveren. Ze reisden als naar onder meer Mexico, Japan en de Verenigde Staten. Een klein deel van de steeds verder uitdijende kudde heeft tijdelijk het Haagse museum overgenomen. Behalve buiten zijn ze ook binnen te zien, in de Tuinzaal en de Projectenzaal.

De strandbeesten ontstonden in 1990, toen Theo Jansen ze schiep als oplossing voor door klimaatverandering veroorzaakte problemen. De uit elektriciteitsbuizen opgebouwde dieren moesten het strand loswoelen en het zand naar de duinen blazen ter versterking. Ruim dertig jaar later bestaat het strandbeestenrijk uit diverse soorten, met Latijnse namen als Animaris Vulgaris, Animaris Rhinoceros en Mater Extensa. Er is nu zelfs een vliegende variant.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Strandbeest van Theo Jansen in de Tuinzaal.
Strandbeest van Theo Jansen.
Strandbeest van Theo Jansen (detail).

Als het aan Jansen ligt, zullen zijn strandbeesten ooit volledig zonder hulp op het strand leven, in grote kuddes. “Geef me nog een paar miljoen jaar en mijn strandbeesten zullen volledig zelfstandig leven”, vertelde hij een aantal jaar geleden in een interview in het tijdschrift National Geographic.

Zo ver is het nog niet, maar met de vele soorten die er inmiddels zijn, is het niet moeilijk voor te stellen dat de beesten op een dag grote delen van het Scheveningse strand zullen bevolken. Nu komen we ze echter nog uitsluitend tegen tijdens tentoonstellingen. Maar dat is ook al een hele belevenis, want je mag er zelfs een stukje mee gaan lopen. En doe dat gerust! Het gebeurt niet zo vaak dat je met kunst mag spelen.

Theo Jansen – Strandbeesten, de nieuwe generatie, t/m 3 juli in Kunstmuseum Den Haag

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share