Geen categorie

Nieuwe vaste tentoonstelling in Synagoge Groningen

0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

Veertig jaar na de herinwijding in 1981 opent Synagoge Groningen op 5 september een nieuwe vaste tentoonstelling. Die vertelt met persoonlijke verhalen in woord, beeld, film en audio hoe het is om in Joods Groningen te leven.

Foto: Synagoge Groningen.

Volgens het persbericht worden bezoekers straks “op moderne en eigentijdse wijze, via touch screens met digital storytelling, doe-stations, live-gesprekken, kunstobjecten en grote vitrines gevuld met museale schatten, meegezogen in de rijke Joodse geschiedenis van Groningen”. De getoonde voorwerpen komen uit de eigen collectie en uit verzamelingen van het Joods Historisch Museum en particulieren.

De joodse rituelen, gebruiken en feesten vormen een rode draad door het gebouw. Bezoekers leren waarom joodse mensen wekelijks de sjabbat vieren, wat Pesach en Chanoeka betekenen en hoe de spijswetten van de Kasjroet zorgen voor een kosjere joodse huishouding.

Foto: Marleen Annema.

Ook komt de geschiedenis van het gebouw aan bod. In de audiotour neemt Bertien Minco de bezoeker mee langs de momenten in haar familiegeschiedenis waarbij de synagoge in de Folkingestraat of de joodse gemeenschap in Groningen een rol speelde.

Synagoge Groningen vertelt op een locatie waar de joodse gemeenschap al sinds de achttiende eeuw samenkomt het verhaal over het jodendom in het algemeen en joodse gemeenschappen in stad en provincie Groningen in het bijzonder. Dit lokale aspect uit zich in verhalen en objecten van de joods-Groningse industriëlen zoals de puddingfabriek van Polak en de bandenplak Simson. Ook persoonlijke bezittingen zoals gebedenboeken en brieven hebben een rol in het verhaal.

Foto: Marleen Annema.

In samenwerking met Stichting Oude Groninger Kerken, de eigenaar van het gebouw, is in 2021 de bouwkundige aanpassing van het gebouw afgerond. Daarna is de permanente museale inrichting gerealiseerd, een lang gekoesterde wens van het bestuur. “We wilden niet alleen het verhaal van het Joodse leven in de stad, provincie en grensstreek vertellen, maar juist ook zorgen dat de rijke geschiedenis en de wezenlijke bijdrage van de Joodse inwoner aan het culturele, maatschappelijke en economische leven niet verloren gaat”, vertelt Gaby Poell, voorzitter van Stichting Folkingestraat Synagoge. Poel hoopt dat de verhalen zullen bijdragen aan het wederzijds begrip en verdraagzaamheid.

De nieuwe permanente tentoonstelling is vanaf dinsdag 7 september te bezoeken. Tickets zijn te reserveren via de website van Synagoge Groningen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share