Geen categorie

In een kunstwerk genieten van de natuur

0 0
Read Time:1 Minute, 56 Second

Recensie

Kunst zie je soms op plekken waar je die niet verwacht. Nietsvermoedend stuit ik zaterdag tijdens een wandeling in het Gelderse Dieren op houten constructies op en langs een boslaan. Ze zijn creaties van kunstenaar Heidi Linck, die ze speciaal maakte voor de IJsselbiënnale 2021.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Object uit de serie Narrative Perspectives van Heidi Linck (exclusief hondje).

Deze editie van de tweejaarlijkse culturele evenement in plaatsen langs de rivier de IJssel heeft als thema de verhouding tussen mens en landschap. De manifestatie die de hele zomer duurt bestaat uit allerlei culturele activiteiten die zowel binnen als buiten plaatsvinden. Zo is er een buitententoonstelling waarvoor 27 kunstenaars uit binnen- en buitenland nieuw werk maakten. Ze lieten zich daarbij inspireren door de plek én het thema.

De Nederlandse Heidi Linck (1978) is één van die kunstenaars. Met een achtergrond in zowel de wetenschap als de kunsten vloeien in haar werk beeldende kunst, landschap, ecologie en archeologie in elkaar over. Ze voelt zich aangetrokken tot veranderende landschappen waar verschillende tijdlagen zichtbaar en onzichtbaar door elkaar lopen.

In de verste is het object nog net zichtbaar.

Met haar werken wil ze de onvertelde verhalen en de geschiedenis van de locatie zichtbaar en beleefbaar maken voor het publiek. De houten objecten die ze in het bos bij Domein Hof te Dieren plaatste zijn eenpersoons-observatieposten die uitnodigen uit om het landschap te ervaren.

In het bos plaatste ze vier houten objecten, variërend van een soort wachtershuisje tot een soort cirkel die wel wat weg heeft van de sterrenpoort uit de sciencefiction-serie en -film Stargate. Als je plaatsneemt, reis je echter niet naar een andere planeet, maar heb je goed zicht op het bospad met zijn fraaie bomen die op hun beurt ook een soort poort vormen. De twaalfhoekige ‘circkel’ aan het eind van het pad (of begin, afhankelijk van welke kant je komt) heeft op mij een rustgevend effect als ik erin zit. Vanuit het kunstwerk kan ik het fraaie bosje helemaal in me opnemen en daardoor alle dagelijkse zorgen even vergeten.

Narrative Perspectives van Heidi Linck bij Domein Hof te Dieren in Dieren, nog t/m 19 september te zien als onderdeel van IJsselbiënnale 2021

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share