Geen categorie

Kunstenaars aan de slag met 3,5 meter brede weefmachine

0 0
Read Time:2 Minute, 5 Second

Maar liefst 3,5 meter breed is de nieuwe computergestuurde weefmachine die sinds kort in het TextielLab van het Textielmuseum inTilburg staat. Met zijn breedte opent de machine een wereld aan nieuwe technische mogelijkheden voor (textiel)kunstenaars en ontwerpers. De Nigeriaans-Belgische kunstenaar Otobong Nkanga mag de nieuwe aanwinst inwijden.

Foto: Josefina Eikenaar / Textielmuseum.

De nieuwe weefmachine stond al geruime tijd op de verlanglijst van het TextielLab, de professionele werkplaats van het Textielmuseum. Dankzij een bijdrage van de Rijksoverheid kon het de machine aankopen.

Het lab had al drie computergestuurde weefmachines, waarvoor de wachtlijsten steeds langer worden. “Met een vierde machine erbij bieden we niet alleen meer kunstenaars en ontwerpers een plekje aan in ons lab, ook breiden we het palet aan mogelijkheden enorm uit”, aldus Hebe Verstappen, hoofd van het TextielLab. “Door de breedte van de nieuwe machine wordt het bijvoorbeeld mogelijk om gigantische oppervlakten te weven, zonder naden. Kunstenaars kunnen nu echt dat grote gebaar maken.”

Otobong Nkanga. Foto: Josefina Eikenaar / Textielmuseum.

Beeldend kunstenaar Otobong Nkanga (1974) mag de machine als eerste gebruiken. Nkanga zal een serie van vier wandkleden maken. Wat ze precies gaat doen, weet ze zelf nog niet. “Dat is het leuke. Ik ga de machine leren kennen, in nauwe samenwerking met Stef Miero, meesterwever bij het TextielLab. Spelen met garens, volumes en texturen. Kijken wat er gebeurt. Van de ene ontdekking naar de andere. Daar verheug ik me enorm op.” De vierdelige serie die Nkanga in het TextielLab zal maken, is in het najaar van 2021 voor het eerst te zien in haar solotentoonstelling in Kunsthaus Bregenz.

Het TextielLab is een professionele werkplaats en kennisinstituut ineen. Het is een ontwikkelplek waar kunstenaars en ontwerpers vernieuwende textielprojecten kunnen ontwikkelen. Zowel jonge talenten als gevestigde kunstenaars uit binnen- en buitenland maken gebruik van deze proeftuin. Nkanga is er al jaren ‘kind aan huis’.

“Ik krijg er alle ruimte en tijd om onderzoek te doen, om te experimenteren, om nieuwe materialen en technieken uit te proberen. Dat is voor mij enorm waardevol. Ook het contact met de mensen in het lab, de kennis die er aanwezig is, en de andere kunstenaars en ontwerpers die ik er ontmoet, brengen me enorm veel inspiratie.”

Per 2021 is het TextielLab in de Nederlandse culturele basisinfrastructuur (BIS) opgenomen. Daardoor is het voor vier jaar verzekerd van extra inkomsten. Het TextielLab wil het geld investeren in onder meer machines en talentontwikkelingsprogramma’s.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share