Geen categorie

Deirdre Carasso verlaat Stedelijk Museum Schiedam

0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

Deirdre Carasso vertrekt als directeur van Stedelijk Museum Schiedam. Ze stapt half december over naar de Bibliotheek Utrecht, waar ze directeur Ton van Vlimmeren opvolgt die met pensioen gaat.

Carasso (1970) ging op 8 mei 2016 aan de slag als directeur bij Stedelijk Museum Schiedam. Ze zette de culturele instelling, die vóór haar komst in moeilijkheden verkeerde, weer op de kaart. Het aantal bezoekers verdubbelde en het museum is inmiddels weer financieel.

“In 4,5 jaar heeft ze het museum samen met haar team verbreed”, zegt Pascal Visée, voorzitter van de Raad van Toezicht. “Het museum gaat weer over mensen, biedt kunst en (stads)geschiedenis en werkt nauw samen met bestuur en inwoners van de stad Schiedam.”

Deirdre Carasso. Foto: Aad Hoogendoorn.

Onder Carasso’s leiding toonde het museum zich betrokken bij zijn bezoekers. Dit jaar introduceerde het bijvoorbeeld het wederdienstkaartje. Dat geeft gratis toegang in ruil voor een wederdienst. Dit ligt in het verlengde van het buffet van het museum. Bezoekers kunnen daar pakken waar ze trek in hebben. Na afloop betalen ze wat ze het waard vinden. Ook past het museum in de zomer op plantjes van bezoekers die op vakantie gaan.

Carasso zorgde ook voor sensatie. Zo stond ze vorig jaar in het museum in een boksring tegenover een beeldend kunstenaar.

De scheidend directeur wist Stedelijk Museum Schiedam ook landelijk in de kijker te spelen. Vorig jaar won het namelijk de BankGiro Loterij Museumprijs als het publieksvriendelijkste museum van Nederland. En als het aan de provincie Zuid-Holland en de Raad voor Cultuur ligt, krijgt het museum vanaf 2021 vier jaar lang rijkssubsidie.

Na vier jaar vertrekt ze dus naar de bibliotheek in haar woonplaats Utrecht. “Ik houd van kunst en boeken, en van musea en bibliotheken. Nu mag ik in de stad waar ik woon gaan helpen met de verdere ontwikkeling van de maatschappelijke rol van de bibliotheek. Bibliotheken gaan in wezen over meedoen met de wereld, over democratie. Dat gaat me aan het hart, in Schiedam, Utrecht en overal in de wereld.”

Lees ook: Boeken én kunst in Bibliotheek Neude

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share