Geen categorie

Lily van der Stokker maakt lieve kunst voor breed publiek

0 0
Read Time:2 Minute, 28 Second

Recensie

“Dode muis achter de koelkast”, waarschuwt een uit de kluiten gewassen memo in het Engels. Gelukkig blijkt er niets aan de hand; er staat niet eens een koelkast. De boodschap is een muurschildering van de Nederlandse kunstenaar Lily van der Stokker. Haar tentoonstelling in het Stedelijk Museum omvat nog veel meer ogenschijnlijk lichtvoetige creaties.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Lily van der Stokker, Tidy Kitchen (detail), 2015-2018.

Lily van der Stokker (1954) heeft in de afgelopen dertig jaar met haar uitbundige, decoratieve tekeningen en monumentale muurschilderingen een omvangrijk en eigenzinnig oeuvre opgebouwd. In haar kunst verwijst ze naar schoonheid, vriendschap en vriendelijkheid, en ook naar alledaagse bezigheden zoals schoonmaken, opruimen en doktersbezoek.

Haar werk, waarin tekst een grote rol speelt, is niet zelden persoonlijk. Zo weten we dat ze een fysiotherapeut heeft in zowel Amsterdam als New York, de twee steden waarin ze woont. De naam van die in de Amerikaanse stad staat geschreven in een paddenstoel, zo één die te zien is na het vallen van een atoombom. Zijn de bezoeken zo explosief of zoek ik er te veel achter en is de paddenstoel niets meer dan een vriendelijke wolk?

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Lily van der Stokker, Physiotherapist, 2016-2018.
Lily van der Stokker, Mistake Painting, 1991-2018.
Muurschilderin van Lily van der Stokker.

Dat laatste is waarschijnlijk, want Van der Stokkers werk – en zeker dat in deze tentoonstelling – is niet zelden heel lief en zoet. Zelfs vergissingen in haar notitieboek weet ze te transformeren tot luchtige kunst. Bob Ross zei het al: “We don’t make mistakes, we just have happy accidents” (we maken geen fouten, we hebben slechts prettige ongelukken).

Alles wat Van der Stokker ooit heeft meegemaakt is mogelijke inspiratie voor een kunstwerk. Hoe triviaal die ervaring misschien ook is. Heeft ze haren uit een doucheputje moeten halen? Dan maakt ze daar een muurschildering over. Wil ze tijdens een bezoek aan een museum liever een dutje doen? Ze schrijft die wens op een canvas en de gedachte is opeens een schilderij.

Lily van der Stokker, Sleeping in the Gallery / Take Off Shoes, 2008.

Lang niet bij alle werken is het idee erachter direct duidelijk. In een van de zalen prijkt een langgerekte kleurrijke guirlande op een muur. Erboven staat de tekst “Grandmother van der Stokker” (oma Van der Stokker). Wat bedoelt ze hier precies mee? Je kunt er alleen maar naar gissen.

Maar veel maakt dat ook niet uit. Lily van der Stokker laat als geen ander zien dat kunst heel toegankelijk kan zijn. De vrolijke schilderingen en installaties zijn geschikt voor een breed publiek.

Lily van der Stokker – Friendly Good, t/m 24 februari in Stedelijk Museum, Amsterdam

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share