Geen categorie

Hipster of moslim?

0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second
Muavya en Qasim, Schilderswijk Den Haag.

Ze zijn fotomodel of kalligrafist, jongerenwerker of fractiemedewerker, museumconservator of marktkoopman. Maar de buitenwereld ziet vooral een hipster óf een moslim. Maar wie is wie? De fotoserie HIPSTER/MUSLIM: Schilderswijk / Den Haag toont zes jonge mannen die niet alleen hun baard gemeen hebben, maar ook hun thuishaven: de Schilderswijk.

De Schilderswijk is een van de meest besproken buurten van Nederland. Vooral de jonge mannen die in deze wijk wonen en werken, liggen onder de loep. Ze hebben een baard, zijn geradicaliseerd in hun geloof en zetten zich af tegen de Nederlandse maatschappij. Dat is althans het stereotype beeld dat overheerst. Shirin Mirachor, de bedenker van HIPSTER/MUSLIM, wil mensen op een speelse manier bewust maken van de stigmatiserende vooroordelen over de wijk en haar bewoners.

De buitententoonstelling aan de Stationsweg bij station Den Haag Holland Spoor bestaat uit een fotoserie van drie duo’s, die met elkaar van kleding ruilen. De een is hipster (hippe, creatieve, stedelijke twintiger), de ander is moslim en beiden hebben een baard.

Maar er zijn meer overeenkomsten tussen deze twee ogenschijnlijke contrasterende ‘subgroepen’. Ze voelen zich sterk verbonden met hun buurt, de stad Den Haag, en hechten waarde aan hun vrijheid om zich te kleden en hun baard te laten staan, zoals zij dat willen. Alleen waar de één eerder labels krijgt als modern en progressief, wordt de ander vaak beschreven als conservatief, agressief en radicaal.

Het project bestaat verder uit een serie interviews, waarin de geportretteerde mannen met elkaar in gesprek gaan. Over de beelden die dagelijks over hen worden gecommuniceerd, de waarden die zij wel of niet belangrijk vinden, en hoe zij hun identiteit vormgeven in een tijd waarin er voornamelijk in containerbegrippen over hen wordt gesproken.

HIPSTER/MUSLIM: Schilderswijk / Den Haag is een samenwerking tussen Get Me en Gemeentemuseum Den Haag. Het project sluit aan bij de tentoonstelling Glans en Geluk in het Gemeentemuseum. Daarin staat diens collectie islamitische kunst centraal. Die expositie is nog te zien tot en met 3 maart.

HIPSTER/MUSLIM: Schilderswijk / Den Haag, vanaf 17 januari een maand lang te zien aan de Stationsweg bij station Den Haag Holland Spoor

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share