Geen categorie

Groninger Museum en Museum Gouda ruilen collecties

0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

Het Groninger Museum en Museum Gouda gaan bij elkaar op bezoek. Eerstgenoemde toont momenteel een selectie uit de Collectie Arntzenius van het Goudse museum. En daar is vanaf 19 juli de collectie Veendorp uit Groningen te zien.

Charles Francois Daubigny Zonsondergang (1876-1877), collectie Museum Gouda. Foto: Tom Haartsen.

De verzameling uit Gouda bevat werken die bijeengebracht zijn door schilder Paul Arntzenius (1883-1965). Het zijn hoogtepunten uit de Franse en Nederlandse schilderkunst van de negentiende en vroeg twintigste eeuw, de zogenaamde School van Barbizon en Haagse School.

De kunstenaars schilderden landschappen met grote wolkenpartijen, kleurrijke bloemstillevens, straatgezichten en portretten van ‘gewone’ mensen. Een van de blikvangers is Zonsondergang van Charles-Franҫois Daubigny (1817-1878).

Odilon Redon, Klaprozen, ca. 1905/1910, collectie Groninger Museum. Foto: Marten de Leeuw.

De collectie van architect en kunstverzamelaar Reurt Jan Veendorp (1905-1983), die tijdelijk van Groningen naar Gouda verhuist, bevat ook veel werk van Franse kunstenaars, zoals Paul Gauguin en Odilon Redon.

Veendorp had oog voor kwaliteit en wist werken te verkrijgen van belangrijke kunstenaars. In zijn verzameling speelt de natuur, en het gevoel dat een kunstenaar daarin legt, een belangrijke rol. Veendorp en Arntzenius kenden elkaar goed. Hun vriendschap liet sporen na in hun beider verzamelingen, die dus op elkaar lijken qua samenstelling.

De verzamelingen uit het Groninger Museum en Museum Gouda zijn beide een half jaar in het andere museum te gast. Volgens de musea is de collectieruil is een goed voorbeeld van de vele samenwerkingen die ze zoeken met museale partners. Die vergroten de zichtbaarheid van de eigen collectie.

Van Courbet tot Israëls, Museum Gouda te gast is in het Groninger Museum, t/m 6 januari 2019 in het Groninger Museum

Van Gauguin tot Toorop, Groninger Museum te gast, 19 juli 2018 t/m 6 januari 2019 in Museum Gouda

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share