Geen categorie

Het Noordbrabants Museum toont beeld van pandapoep

0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

Het Noordbrabants Museum toont vanaf zaterdag 17 maart een replica van het klassieke Griekse beeld Venus van Milo. En dan niet zomaar een replica, maar één gemaakt van pandapoep. Het beeld van de Chinese kunstenaar Zhu Cheng is onderdeel van de tentoonstelling A Chinese Journey: The Sigg Collection.

Conservator Hans November tijdens de installatie van Venus Panda. Foto Adrie Broekman / Het Noordbrabants Museum.

Zhu Cheng maakte het kunstwerk samen met een groep elfjarige schoolkinderen uit de Chinese stad Chengdu. Daar staat het Giant Panda Breeding Research Base, een groot fok- en onderzoekscentrum waar 83 pandaberen zitten. Met emmers werd de verse poep opgehaald bij het pandacentrum.

De keutels hebben het formaat van ganzeneieren en er steken stukjes onverteerde bamboe uit. Om er een kunstwerk van te maken werd de poep gemixt met gips en lijm. Over de geur zegt de kunstenaar: “Omdat panda’s vrijwel vegetarisch eten stinkt de poep niet. Het verraste me, het ruikt een beetje zoals thee.”

Met het kunstwerk Venus Panda wil de kunstenaar het contrast belichten tussen de waarde van de panda en de enorme hoeveelheid afval die het dier per dag produceert. Venus Panda maakt deel uit van het filmproject Let Panda Fly van kunstenaar Zhao Bandi, die in China bekend staat als de Pandaman. Voor het moedigde hij studenten en kunstleraren aan om werk gebaseerd op de panda te maken. Met de opbrengst werd een tehuis voor zestig ouderen gebouwd.

Ook de film Let Panda Fly is te zien in de tentoonstelling A Chinese Journey: The Sigg Collection. Deze geeft een overzicht van Chinese hedendaagse kunst van de afgelopen tien jaar uit de collectie van de Zwitserse verzamelaar Uli Sigg. De kunstverzamelaar steunde het project door de Venus van pandapoep in 2010 te kopen voor 50.000 dollar.

Met meer dan 2.400 werken van zo’n 400 kunstenaars is de Sigg Collectie ’s werelds grootste verzameling Chinese hedendaagse kunst. In de tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum is daaruit een vijftigtal topstukken te zien. Sommige vertegenwoordigde kunstenaars hebben naam gemaakt in het Westen, zoals Ai Weiwei, maar de meesten zijn hier nog onbekend.

A Chinese Journey: The Sigg Collection, 17 maart t/m 8 juli in Het Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share