Geen categorie

Leeuwarden is Culturele Hoofdstad van Europa

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Leeuwarden mag zich vanaf vandaag een haar lang Culturele Hoofdstad van Europa noemen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima geven vanavond het startsein.

Leeuwarden © Theo de Witte.

Met het programma wil de organisatie van Leeuwarden-Fryslân het startschot geven voor een betere wereld. Een jaar lang toont de Culturele Hoofdstad hoe duizenden Friezen, samen met andere Europeanen, de touwtjes in handen nemen om hun eigen plek tot een betere plek te maken. Een sociaal rijke en biodiverse wereld, gemaakt door kunstenaars, boeren, wetenschappers en jezelf. Samenwerken met bekenden en onbekenden is het motto. Ofwel zoals de Friezen zeggen, als een iepen mienskip.

Het programma bestaat uit honderden onderdelen, die zich niet alleen in Leeuwarden afspelen, maar ook in de rest van Friesland en zelfs in Groningen. Zo maakt de tentoonstelling Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner in het Groninger Museum er deel van uit.

Het was in eerste instantie de bedoeling om als regio mee te dingen naar de titel Culturele Hoofdstad. Toen duidelijk was dat dat niet kon, is de stad Leeuwarden ingebracht als kandidaat, maar altijd met als doel het regiobreed aan te pakken.

The Giants of Royal de Luxe © Serge Koutchinsky.

Een activiteit in Leeuwarden zelf zijn de optredens van het Franse straattheatergezelschap Royal de Luxe. Dat brengt in augustus vijftien meter hoge reuzen naar de stad. De organisatie verwacht hier veel van. In andere steden trokken de shows honderdduizenden bezoekers.

Leeuwarden deelt de titel met Valletta, de hoofdstad van Malta. Beide Culturele Hoofdsteden zullen het komende jaar voor verschillende activiteiten samenwerken. De opera Aida van Opera Spanga bestaat bijvoorbeeld uit een deels Maltese cast. En is behalve in Weststellingwerf ook in Valletta te zien.

De opening van het Leeuwarden-Fryslân is vanavond live op televisie te zien, vanaf 21.35 uur op NPO 1.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share