Geen categorie

Pieter de Josselin de Jong, vergeten meester uit 19de eeuw

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Pieter de Josselin de Jong (1861-1906) was in de negentiende eeuw een internationaal gelauwerde kunstenaar met een vooraanstaande positie in de Haagse kunstwereld. Door zijn vroegtijdige dood en de opeenvolgende vernieuwingen in de kunst raakte zijn naam echter al snel op de achtergrond. Panorama Mesdag eert deze vergeten schilder.

Pieter de Josselin de Jong, Drie Scheveningse meisjes, ca. 1894, waterverf en witte dekverf op papier, Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem.

De Josselin de Jong was volgens het museum een veelzijdig en technisch zeer begaafd kunstenaar. Hij koos originele onderwerpen, zoals de zwetende arbeider in de pas geopende fabrieken. Tegelijkertijd verbeeldde hij het traditionele boerenleven. Door deze tegenstelling viel hij op in zijn tijd.

Panorama Mesdag toont schilderijen, pastellen, aquarellen en tekeningen. En laat ook schetsboeken en grote studies zien. Daarmee schetst het museum een beeld van het werkproces van de kunstenaar. Documentatie, zoals zijn brieven aan zijn ouders, laten het publiek kennismaken met de mens achter de kunstenaar: een knappe, vrolijke gezinsman.

Pieter de Josselin de Jong, Londen, koetsen in de mist, 1888, olieverf op paneel, privécollectie.

Hendrik Willem Mesdag, de maker van Panorama Mesdag, bewonderde én verzamelde het werk van De Josselin de Jong. Twee werken uit de collectie van Panorama Mesdag maken deel uit van deze tentoonstelling: een portret van de actrice Theo Mann-Bouwmeester en een portret van Mesdag zelf.

Pieter de Josselin de Jong: Een vergeten meester uit de 19e eeuw, t/m 11 februari 2018 in Panorama Mesdag, Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share