Geen categorie

The Square, doldwaze satire over kunstwereld

0 0
Read Time:2 Minute, 17 Second

Recensie

Met The Square maakte de Zweedse filmmaker Ruben Ostlünd een bijzonder grappige en soms ongemakkelijke satire over de hedendaagse kunstwereld. Clichés ging hij daarbij niet uit de weg, zoals ondefinieerbare kunst die niet veilig is voor schoonmakers.

Tekst: Evert-Jan Pol

Still uit The Square.

De film draait om Christian (Claes Bang), de Deense hoofdconservator van een Zweeds museum voor hedendaagse kunst. Hij is verantwoordelijk voor een nieuwe tentoonstelling, met als een van de installaties The Square, een ruimte waarin geen regels bestaan en alles kan.

In deze tijd van snel en hapklaar amusement moet je opvallen om publiek te trekken, en dus huurt het museum een jong en hip communicatiebureau in. Dat komt met een nogal onorthodoxe campagne die voor de nodige commotie zorgt.

Christian heeft ondertussen zijn eigen problemen: zo komt hij in conflict met een jongetje uit een ander milieu. Ook krijgt hij een vluchtige relatie met de Amerikaanse journaliste Anne (Elisabeth Moss), die er een niet alledaagse huisgenoot op nahoudt. Al zijn avonturen, waarvan ik er niet te veel kan prijsgeven, leveren hilarische en absurde scènes op.

Still uit The Square, met Anne (Elisabeth Moss) en Christian (Claes Bang).

Onder de humoristische vernislaag is The Square echter een portret van de huidige maatschappij. En als die de opdrachtgever daarvoor was, zou ze haar geld terugvragen, want ze staat er maar wát lelijk op.

De mens is een barbaar; daar komt het eigenlijk op neer. Met zijn vooroordelen. Zijn egoïsme. En zijn voortdurende hang naar aandacht, waar hij veel voor over heeft.

Terry Notary verbeeldt dat in zijn rol van Oleg perfect in diens beklemmende performance als remmingloze menselijke aap. Zijn optreden is een duidelijke verwijzing naar een performance van Oleg Kulik, die in 1996 tijdens een expositie in Stockholm iemand beet als hond.

The Square won afgelopen mei op het filmfestival van Cannes zeer terecht de Gouden Palm voor beste film. “Er was nog niet eerder een Gouden Palm-winnaar als deze”, schreef USA Today. De drietalige film (Deens, Zweeds en Engels) schept verwarring en is heel soms volstrekt onbegrijpelijk, maar dat neem je als kijker voor lief. The Square is namelijk bijna tweeënhalf uur doldwaas amusement.

The Square, vanaf vandaag te zien in de bioscopen

Waardering: @@@@@@@@@@


Win kaarten!

De Digitale Kunstkrant mag 5 keer 2 kaarten weggeven voor The Square. Wil je kans maken op 2 kaarten?

Geef dan antwoord op de volgende vraag:

The Square gaat over een Zweeds museum. Noem een ander bestaand Zweeds museum.

Je kunt je antwoord uiterlijk woensdag 15 november sturen naar info@digitalekunstkrant.nl.

Onder de inzenders van het juiste antwoord verloten we 5 keer 2 kaarten.


 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share