Geen categorie

Vier Nederlandse musea maken kans op ‘Museumoscar’

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Vier Nederlandse musea zijn genomineerd voor een Global Fine Art Award, een soort Oscar voor musea. Het Fries Museum, Gemeentemuseum Den Haag, Rijksmuseum en het Drents Museum maken in drie verschillende categorieën kans op een prijs.

Sir Lawrence Alma-Tadema, Onbewuste rivalen, 1893, olieverf op doek, Bristol Museums & Art Gallery, Bristol.

De tentoonstelling Alma-Tadema, klassieke verleiding van het Fries Museum is genomineerd in de categorie Best Impressionist and Modern – Solo Artist. Het deelt de nominatie met het Belvedere Museum in Wenen en het Leighton House Museum in Londen. Daar reisde de expositie na de looptijd in Leeuwarden heen. In Londen is ze nog te zien tot en met 29 oktober. In Leeuwarden trok ze een recordaantal van 158.000 bezoekers.

Gemeentemuseum Den Haag maakt in dezelfde categorie kans met De ontdekking van Mondriaan. Het Haagse museum heeft de grootste Mondriaancollectie ter wereld. De tentoonstelling toonde voor het eerst de volledige verzameling, die uit maar liefst 300 werken bestaat.

Hercules Segers, Rotsachtig landschap met een wandelaar, eerste versie, lijnets en drogenaald in blauw, op een roze grond, gekleurd met penseel, ca 1625-1630, Rijksmuseum.

In de categorie Best Renaissance, Baroque, Old Masters and Dynasties  – Solo Artist dingt het Rijksmuseum samen met The Metropolitan Museum of Art mee met de tentoonstelling Hercules Segers. Vorig jaar oktober besteedde zowel Museum Het Rembrandthuis als het Rijksmuseum aandacht aan deze relatief onbekende meester.

De tentoonstelling The Great Liao leverde het Drents Museum een nominatie op in de categorie Best Ancient Art. Deze expositie, die nog duurt tot en met 29 oktober, vertelt het verhaal van de machtige Liao-dynastie in de tiende en elfde eeuw. Het rijk strekte zich uit over meer dan 4.000 kilometer, van de Japanse zee in het oosten tot het Altajgebergte in het westen.

Jaarlijks bekroont de jury van de Global Fine Art Awards de beste tentoonstellingen wereldwijd. Medio januari 2018 horen de genomineerde musea of ze ook de finale hebben gehaald. De prijsuitreiking vindt plaats op op 8 maart 2018 tijdens het Global Fine Art Awards-gala in New York.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share