Geen categorie

Museum Jan Cunen heropent met ‘powervrouwen’

0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

Museum Jan Cunen in Oss gaat morgen na verbouwing en uitbreiding wer open voor het publiek. Het museum heropent met vier tentoonstellingen waarin de vrouw centraal staat. De overkoepelende titel is Powervrouwen.

Micky Hoogendijk, Traveler.

Een van de tentoonstellingen heet Vrouwen van Oranje en bestaat uit vijftig portretten van vijf Nederlandse koninginnen. Het kunsthistorisch overzicht laat zien welke kunstenaars de vorstinnen in de afgelopen eeuw zoal portretteerden.

Jan Toorop tekende koningin Emma en Charlotte van Pallandt maakte een beeld van Emma’s dochter Wilhelmina. Sierk Schröder schilderde Juliana en Andy Warhol maakte een iconisch portret van Beatrix. De huidige koningin, Máxima’ stond model voor fotograaf Erwin Olaf.

Andy Warhol – Beatrix, 1985, olieverf, Triton Foundation.

Fotograaf Micky Hoogendijk toont in de expositie Naakte emotie een selectie van haar foto’s. Na een carrière als model en actrice koos ze voor de fotografie. In haar vrouwbeeld komen haar persoonlijke kracht en kwetsbaarheid samen, waardoor ze zichzelf ook blootgeeft, aldus Hoogendijk. “Ik voer zowel mezelf, als mijn onderwerpen mee op een provocerende reis, met fundamentele vragen over het leven en ons bestaan tot gevolg”.

Beelden van vouwen maken de dienst uit in de tentoonstelling Iconisch – Sculpturen van Margot Homan. De van origine Osse beeldhouwster Margot Homan toont daarin bronzen en marmeren vrouwengestalten. Haar beelden ogen klassiek en verleidden de beroemde kunsthistoricus Sir Ernst Gombrich ooit tot de uitspraak: “Het is werkelijk een troost dat een dergelijk meesterschap nog bestaat.”

De vierde expositie is van een geheel andere orde; hierin draait het niet om kunst, maar voert de pil de boventoon. De pil van Oss! vertelt over de betekenis van de anticonceptiepil voor de vrouw. Organon, het huidige MSD, introduceerde deze in 1962 in Oss. Museum Jan Cunen combineert objecten uit het archief van MSD met verhalen uit Oss.

Powervrouwen, 30 september t/m 14 januari in Museum Jan Cunen, Oss

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share