Geen categorie

RKD identificeert onbekend schilderij Piet Mondriaan

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Het RKD, Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, heeft een onbekend werk van Piet Mondriaan geïdentificeerd. Het schilderij, Komposition XIV uit 1922, was eerder alleen bekend van een inventarislijst.

Zaaloverzicht van de tentoonstelling Mondrian – Man Ray in Kunstaustellung Kühl & Kühn, Dresden 1925. De onbekende Mondriaan hangt links naast de deur.

Op die lijst staat het schilderij vermeld onder die titel, met als afmetingen 62 bij 62 centimeter, maar zonder afbeelding. Enkel op basis van die beschrijving is het werk opgenomen in de Mondriaan oeuvrecatalogus uit 1998.

Conservator Wietse Coppes ontdekte het werk onlangs op een tot voor kort onbekende foto uit 1925 van de tentoonstelling Mondrian – Man Ray bij galerie Kunstaustellung Kühl & Kühn in Dresden. De opgedoken afbeelding uit het door het RKD verworven archief van Mondriaanspecialist Joop M. Joosten laat nu voor het eerst zien hoe het werk eruit zag.

Hiermee is tegelijkertijd een tweede vraagstuk opgelost. In dezelfde oeuvrecatalogus is namelijk een ander onbekend schilderij opgenomen, waarvan alleen een reproductie uit de nalatenschap van Mondriaan bekend was. De foto maakt duidelijk dat de beschrijving op de inventarislijst en de reproductie hetzelfde werk betreft.

Reproductie van het schilderij Komposition XIV van Piet Mondriaan uit 1922. Foto uit nalatenschap Piet Mondriaan. © Mondrian/Holtzman Trust 2017.

Komposition XIV in echter in de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan. Om die reden en vanwege het ontbreken van kleurenreproducties is het kleurenschema van het schilderij niet meer te achterhalen.

Dit najaar lanceert het RKD een digitale oeuvrecatalogus met het werk van Mondriaan. Piet Mondrian: Digital Catalogue Raisonné bevat zijn circa 1.200 schilderijen, tekeningen, aquarellen, (interieur)ontwerpen en meubels. Ten opzichte van de in 1998 door Robert P. Welsh en Joop M. Joosten gepubliceerde oeuvrecatalogus bevat de digitale publicatie enkele tientallen nieuw ontdekte werken.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share