Geen categorie

Op zoek naar Jezus

0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

“Waar ik vandaan kom, is Jezus een blonde man met blauwe ogen. Wandelend langs de rivier de Jordaan realiseerde ik me dat hij er nauwelijks zo uitgezien kon hebben.” Zo kwam de Braziliaanse kunstenaar Jonathas de Andrade (1982) op het idee voor de verkiezing van het ‘nieuwe gezicht van Jezus’. A Tale of a Tub in Rotterdam presenteert zijn installatie Looking for Jesus.

Jonathas de Andrade, Looking for Jesus, 2013-2017, Foto: studio-pw.com.

De Andrade ontwikkelde het project tijdens een verblijf in Amman, Jordanië. Daar ging hij op zoek naar een alternatieve en eigentijdse versie van het gezicht van Jezus: één dat voldoet aan een niet-westerse standaard. De twintig kandidaten die de kunstenaar presenteert als mogelijke Jezus lijken dan ook niet op de blanke man met blauwe ogen die wij kennen.

De kunstenaar interviewde de twintig geportretteerden in Amman en vroeg hen naar hun idee over een hedendaagse versie van Jezus. De resultaten van de interviews presenteert hij als anekdotes bij de portretten van deze mannen, die hij als hedendaagse iconen installeerde.

Met Looking for Jesus raakt De Andrade aan de complexe verhouding tussen Oost en West en tussen de christelijke iconografie – waarbinnen het beeld van Jezus wijd verspreid is – en de islam – die de representatie van God en zijn profeten veroordeelt. Tegelijkertijd dekoloniseert De Andrade het dominante Jezusbeeld, zoals dat bestaat binnen de westerse canon, door de nieuwe Jezus te voorzien van een Arabisch uiterlijk.

Jonathas de Andrade, Looking for Jesus (detail), 2013-2017, Foto: studio-pw.com.

De bezoekers van de tentoonstelling bij A Tale of a Tub mogen stemmen op een van de twintig portretten als het nieuwe gezicht van Jezus. Hun voorkeur maken ze duidelijk met de pit van een dadel die zij krijgen aangeboden. Zo organiseert De Andrade een alternatieve verkiezing die parallel loopt aan de Nederlandse parlementsverkiezingen.

Jonathas de Andrade | Looking for Jesus, t/m 9 april in A Tale of a Tub, Rotterdam (openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag, 13-18 uur)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share