Geen categorie

Het Uur van de Wolf over Alice Neel

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

De Amerikaanse Alice Neel (1900-1984) geldt als een van de belangrijkste portretschilders van de vorige eeuw. Toch kwam deze erkenning pas aan het eind van haar leven. In Gemeentemuseum Den Haag is momenteel een grote overzichtstentoonstelling te zien. Ter gelegenheid hiervan zendt Het Uur van de Wolf morgenavond de documentaire uit die haar kleinzoon, filmmaker Andrew Neel, over haar maakte.

 

Alice Neel, Rita and Hubert, 1954, Olieverf op doek, 86,4 x 101,6 cm, Defares collectie , Foto: Malcolm Varon © Estate of Alice Neel.
Alice Neel, Rita and Hubert, 1954, Olieverf op doek, 86,4 x 101,6 cm, Defares collectie , Foto: Malcolm Varon © Estate of Alice Neel.

 

Neel leidde een tumultueus leven. Haar eerste dochter overleed, haar tweede raakte ze kwijt aan haar ex-man. Ze leefde in grote armoede, verbleef een jaar in een psychiatrische inrichting, koos vaak voor foute mannen en kreeg twee zonen uit twee verschillende relaties. Ondertussen maakte ze de prachtigste portretten, zes decennia lang, van beroemdheden als Andy Warhol en Allen Ginsberg, maar ook van haar buren, kinderen, echtgenoten en minnaars. Alice Neel kon niet anders. “Voor mij is schilderen meer dan een beroep, het is een obsessie. Ik móét schilderen.”

In een tijd dat het abstract-expressionisme, van overwegend mannelijke kunstenaars, in de mode was, schilderde Alice Neel figuratieve portretten. Het maakte haar tot een feministisch icoon. Ze noemde zichzelf “a collector of souls”, omdat haar modellen tonen zich vaak op hun kwetsbaarst tonen. Haar schilderijen zijn nu miljoenen waard.

 

Alice Neel, Self portrait, 1980 National Portrait Gallery, Smithsonian Institution © Estate of Alice Neel.
Alice Neel, Self portrait, 1980 National Portrait Gallery, Smithsonian Institution © Estate of Alice Neel.

 

Voor de documentaire over zijn grootmoeder sprak Andrew Neel onder meer met kunstenaars als Marlene Dumas en Chuck Close, die zich hebben laten inspireren door Alice Neel. De film bestaat verder uit archiefmateriaal, en openhartige getuigenissen van familieleden.

Het Uur van de Wolf – Alice Neel, donderdag 10 november, 22.55 uur op NPO 2

ALICE NEEL – Schilder van de ziel, t/m 12 februari 2017 in Gemeentemuseum Den Haag

Trailer:

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share