Geen categorie

15 miljoen voor beeld Hitler

0 0
Read Time:58 Second

Nieuws

Een beeld van een knielende Adolf Hitler is gisteren bij Christie’s New York geveild voor omgerekend 15 miljoen euro. Dit bedrag betekende een veilingrecord voor werk van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan.

 

Maurizio Cattelan (1960), Him. Foto: Christie’s images ltd.
Maurizio Cattelan (1960), Him. Foto: Christie’s images ltd.

 

Het spraakmakende beeld heeft twee gezichten. Van achteren bezien lijkt het op een onschuldige jongen. Wie het werk van de voorzijde bekijkt, ziet het gezicht van de dictator. Die aan het bidden is.

Hoewel Cattelan het beeld schiep, is hij er lang niet altijd even blij mee. “Ik heb het zelf willen vernietigen. Ik bedacht me duizenden malen, elke dag. Hitler is puur kwaad; het is een beeld van verschrikkelijke pijn. Het doet zelfs pijn om zijn naam uit te spreken.”

Wie de koper is, maakt het veilinghuis niet bekend. Maar de nieuwe eigenaar kan het kunstwerk niet direct mee naar huis nemen. Het maakt namelijk deel uit van een tentoonstelling in PinchukArtCentre in Kiev, over het bloedbad van Babi Jar dat in 1941 het leven kostte aan ruim honderdduizend Oekraïense joden. Die expositie duurt tot en met januari 2017.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share