Geen categorie

Westfries Museum koopt schilderij van de ‘Rembrandt’ van Hoorn

0 0
Read Time:1 Minute, 8 Second

Nieuws / Expositie

Het Westfries Museum heeft een keukenstuk van Jan Albertsz Rotius aangekocht. Het krijgt een plek in de tentoonstelling die het vanaf zaterdag aan de zeventiende-eeuwse Hoornse kunstenaar wijdt.

 

Schilderij van Rotius aangekocht door Westfries Museum.
Schilderij van Rotius aangekocht door Westfries Museum.

 

Het schilderij is een combinatie van stilleven en portret. Rotius (1624-1666) schilderde behalve gevogelte, een mand met vlees en kolen ook een keukenmeid. Het museum noemt het schilderij een van de topstukken op de overzichtstentoonstelling.

Aanleiding voor de expositie is de 350ste sterfdag van Rotius, volgens het museum de beste schilder die Hoorn heeft gekend. Hij wordt ook wel de Rembrandt van Hoorn genoemd.

Jan Albertsz Rotius, 8-jarig meisje met fruitschaal.
Jan Albertsz Rotius, 8-jarig meisje met fruitschaal.

Rotius maakte vooral naam als portretschilder. Voor zover bekend telt zijn oeuvre van ruim zestig portretten. En op de vier Schuttersstukken die hij schilderde, staan bij elkaar nog eens 65 portretten.

De audiotour brengt twaalf bekende Nederlanders in contact met de mensen die Rotius portretteerde. Zo vraagt kok Pierre Wind de keukenmeid wat zij aan het bereiden is. En de New Yorkse jetsetkapper Christiaan Houtenbos recenseert het kapsel van Grietje Veen. Etiquettespecialist Reinildis van Ditzhuijzen legt de kapiteinsmaaltijd langs de etiquettemeetlat.

De Hoornse meesterschilder Rotius, 23 april t/m 18 september in het Westfries Museum, Hoorn

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share