Geen categorie

Striptekeningen in de kerk

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Recensie

Een grijsharige bebaarde man staat te midden van allerlei zonderlinge lieden. In zijn rechterhand houdt hij twee ogen en in zijn linker een goed stel hersenen. De man is God, zoals je hem niet vaak zult zien. De humoristische tekening van Rob van Barneveld maakt deel uit van de expositie Utrechts Psalter 2016 A.D. in de Domkerk van Utrecht.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

 

Rob van Barneveld, Psalm 15.
Rob van Barneveld, Psalm 15.

 

De getoonde tekeningen zijn moderne interpretaties van psalmen en Bijbelse liederen uit het Utrechts Psalter. Dit bijna 1200 jaar oude boek staat sinds vorig jaar in het Memory of the World Register van UNESCO. Hiermee behoort het naast onder meer het Dagboek van Anne Frank en de archieven van de VOC tot het belangrijkste erfgoed ter wereld.

Eind vorig jaar was het heel even te zien in Museum Catharijneconvent, maar normaal bevindt het zich in een kluis van Universiteit Utrecht. Die instelling viert dit jaar haar 76ste lustrum (en is dus 380 jaar oud) en vroeg daarom twintig tekenaars van het Utrechtse collectief De Inktpot een tekst uit te lichten en te illustreren.

 

Marissa Delbressine, Psalm 13.
Marissa Delbressine, Psalm 13.

 

Dit verzoek leverde uiteenlopende tekeningen op – grappig of juist dramatischer van toon. Naast elke afbeelding staat een deel uit de betreffende tekst en eronder is de oorspronkelijke illustratie uit het Utrechts Psalter te zien. De kleine verrassende presentatie geeft zo op een toegankelijke manier inzicht in dit eeuwenoude boek. En dat alles gratis en op een prachtige locatie.

Utrechts Psalter 2016 A.D., t/m 26 april in de Domkerk, Utrecht. Alle tekeningen staan ook in het gelijknamige boek, dat in de kerk te koop is voor € 5,95.

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share