Geen categorie

Koningin Elizabeth leent schilderij uit aan Rijksmuseum Twenthe

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Nieuws

Rijksmuseum Twenthe krijgt voor de tentoonstelling Gainsborough in his own words een bijzondere bruikleen. Niemand minder dan koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk leent een schilderij van Thomas Gainsborough (1727-1788) uit aan het museum.

Het gaat om een portret dat de kunstenaar in 1780 schilderde van muzikant Johann Christian Fischer. Waarschijnlijk maakte hij het uit vriendschap en niet in opdracht. De twee kenden elkaar goed en Fischer ontwikkelde ook gevoelens voor Gainsboroughs oudste dochter Mary.

Direct na het huwelijk schreef Gainsborough zijn zus Mary: “Ik moest mijn toestemming wel geven voor het huwelijk. Het was te laat om er iets aan te doen.” De brief lijkt te suggereren dat Gainsborough niet enthousiast was over de keuze van zijn dochter Mary voor Fischer. Zijn voorgevoel bleek juist: het huwelijk was geen succes en het echtpaar scheidde al snel.

Johann Christian Fischer (1733-1800) was een gevierde Duitse componist en hoboïst die rond 1768 furore maakte in Londen. De Engelse schrijfster Fanny Burney beschreef zijn muziek als “zoet, vloeiend en niet van deze wereld”. De piano waarop Fischer op het portret op leunt is een pianoforte-klavecimbel, een voorloper van de piano en van Nederlandse origine. Fischer speelde geregeld voor de Royal Family en werd lid van het koninklijk orkest.

Thomas Gainsborough, Johann Christian Fischer, 1780, Royal Collection Trust (c) Her Majesty Queen Elizabeth II 2016.
Thomas Gainsborough, Johann Christian Fischer, 1780, Royal Collection Trust (c) Her Majesty Queen Elizabeth II 2016.

Het portret is sinds 1809 in bezit van de Britse koninklijke familie. Koning George IV kreeg het in dat jaar van de Duke of Cumberland. In de Royal Collection, zoals de koninklijke verzameling heet, bevinden zich meer dan 35 Gainsboroughs.

In totaal bestaat de Britse koninklijke verzameling uit zeker 197.000 stukken, dat daarmee een van de grootste kunstcollecties ter wereld is. The Royal Collection leent zelden werken uit aan musea in het buitenland.

De tentoonstelling Gainsborough in his own words in Rijksmuseum Twenthe opent op 20 maart en duurt tot en met 24 juli. De presentatie geeft een beeld van Gainsborough en achttiende-eeuws Engeland.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share