Geen categorie

Teekenen in het Rijksmuseum

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Nieuws

Maak eens geen foto in het museum, maar een tekening. Dat is de strekking van de grootschalige campagne #hierteekenen die zaterdag 24 oktober in het Rijksmuseum van start gaat. Het museum nodigt iedereen uit om tekenend (of eigenlijk teekenend) de museumzalen in te gaan en zo beter te leren kijken naar de schoonheid van kunst en geschiedenis.

Foto: Rijksmuseum.
Foto: Rijksmuseum.

 

Volgens het museum is een museumbezoek tegenwoordig vaak passief en oppervlakkig. Dit komt mede door de mobiele telefoon, waarmee menig bezoeker voortdurend foto’s maakt. Bezoekers zijn zo snel afgeleid en ervaren in mindere mate schoonheid, magie en verwondering, aldus het museum. Het wil bezoekers daarom de schoonheid van kunst en geschiedenis beter laten ontdekken en waarderen door te tekenen.

“In ons vluchtige bestaan beseffen we niet altijd hoe mooi iets kan zijn”, vindt directeur Wim Pijbes. “We vergeten écht goed te kijken. Tekenen helpt daarbij, want door te tekenen zie je meer. In het Rijksmuseum zijn mensen die willen tekenen, altijd welkom”. En het eindresultaat is minder belangrijk dan het plezier en het beter kijken, benadrukt het museum verder in een persbericht.

Tijdens de campagne vindt ook het internationale tekenfestival The Big Draw plaats, en wel op 24 en 25 oktober in het Rijksmuseum. Deze dagen staan daar verschillende gratis tekenactiviteiten op het programma. Bij binnenkomst ontvangen bezoekers een gratis schetsblok en een potlood waarna zij aan de slag kunnen. Dit kan op eigen houtje of door opdrachten te volgen bij tekenplaatsen in het hele museum.

Campagnebeeld.
Campagnebeeld.

De bezoeker mag ook meewerken aan de langste tekening van het Rijksmuseum. Onder de glas-in-loodramen van de Voorhal ligt een meters lang tekenvel klaar waarop iedereen zijn eigen stukje Nederland mag tekenen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share