Geen categorie

Zeldzame schets Jongkind opgedoken

0 0
Read Time:1 Minute, 2 Second

Nieuws

Een zeldzame schets van schilder Johan Barthold Jongkind (1819-1891) is deze week opgedoken bij online veilinghuis Catawiki. Het gaat om een voorstudie die hij gebruikte voor een aantal van zijn schilderijen. De veiling van het werkje is inmiddels begonnen.

De schets van potlood en krijt toont Église Saint-Séverin, een kleine rooms-katholieke kerk in Parijs. Op de achterzijde van het blad staat een andere schets van een landschap met waterverf en potlood.

Johan Barthold Jongkind (1819-1891), voorstudie voor L’église Saint-Séverin.
Johan Barthold Jongkind (1819-1891), voorstudie voor L’église Saint-Séverin.

Jongkind heeft meerdere schilderijen gemaakt gebaseerd op deze voorstudie, waaronder L’église Saint-Séverin uit 1870.  Volgens veilingmeester Frans Laurentius van Catawiki was deze tekening belangrijk voor Jongkinds carrière. ‘’Deze schets maakte Jongkind zeer waarschijnlijk op straat, en gebruikte hij later in zijn atelier als hulpmiddel voor het opzetten van een aantal olieverfschilderijen. Een goede studie kon voor meerdere schilderijen worden gebruikt’’.

Laurentius noemt de ontdekking bijzonder. ‘’Dergelijke museale voorstudies zijn erg zeldzaam en komen maar zelden op de markt.” Hij verwacht dan ook veel belangstelling van musea voor deze schets.

Catawiki biedt de schets aan tijdens een veiling van klassieke aquarellen en tekeningen. De veiling sluit vanavond om 21.15 uur.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share