Geen categorie

Centraal Museum komt in 2018 met expositie over caravaggisten

0 0
Read Time:52 Second

Het Centraal Museum in Utrecht komt in 2018 met een grote tentoonstelling over de caravaggisten. Dat maakte directeur Edwin Jacobs gisteren bekend tijdens de persbezichtiging van een tentoonstelling over Joachim Wtewael.

Door: Evert-Jan Pol

Gerard van Honthorst, De koppelaarster, 1625, olieverf op paneel, collectie Centraal Museum, Utrecht.

 

Het caravaggisme was een stroming in de zeventiende-eeuwse schilderkunst. Caravaggisten lieten zich beïnvloeden door de Italiaanse meester Caravaggio (1571-1610). Hij was een van de meest invloedrijke kunstenaars van zijn tijd.

De geplande tentoonstelling past in een serie exposities over kunst met een Utrechtse link in het Centraal Museum. In 2011-2012 besteedde het aandacht aan de Utrechtse schilder Abraham Bloemaert en morgen opent de expositie over zijn plaatsgenoot Joachim Wtewael.

Een tentoonstelling over caravaggisten past in die serie, omdat er in Utrecht een groep schilders was die nu de Utrechtse caravaggisten wordt genoemd. Onder hen Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst.

Zie ook: Centraal Museum en Alte Pinakothek maken samen grote expositie over Caravaggisten

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share