Geen categorie

Mooie vrouwen en dure auto’s

0 0
Read Time:2 Minute, 47 Second

Recensie

“Die Bentley graag en doe dat schilderij van Kees van Dongen er ook maar bij.” Dat zou een bezoeker aan Louwman Exclusive Cars in Utrecht zomaar kunnen zeggen, want sinds enige tijd is daar ook een kunstgalerie gevestigd. Galerie Excellent Art toont haar kunst in een zeer bijzondere setting.

Door: Evert-Jan Pol

Werk van Tos Kostermans (1958). Foto: Evert-Jan Pol.

 

Wie de laatste jaren eens over de A2 reed van Amsterdam naar Utrecht (of vice versa) zag de bijzondere showroom van Louwman Exclusive Cars ongetwijfeld. Het langgerekte glazen gebouw is moeilijk over het hoofd te zien. Binnen staan auto’s voor liefhebbers met de iets gevuldere portemonnee. Hier kom je als je een Maserati, Lamborghini of zelfs een Rolls-Royce wilt kopen. En als je er dan toch bent, kun je net zo goed ook een mooi kunstwerk uitzoeken.

De samenwerking tussen de galerie en de autodealer startte op 1 juli 2013. “Het idee om in Utrecht een traditionele galerie te starten, was snel van tafel nadat we met Louwman overleg hebben gehad”, vertelt eigenaar Richard van de Heuvel, die ook vestigingen heeft in Gorinchem en Den Bosch. “We waren allebei op zoek naar de ideale beleving voor onze relaties. De combinatie van het prachtige pand met kunst en bolides zal de verwachting van de bezoekers overtreffen.”

Werk van Theo Mackaay. Foto: Evert-Jan Pol.

 

Verrassend is Excellent Art in Utrecht zeker. Hier geen lange witte wanden met rijen doeken, maar exclusieve auto’s, afgewisseld met kunst. De harde voertuigen vormen een scherp contrast met de zachte schilderijen en prenten. En dat versterkt de ervaring. In een showroom vol auto’s verwacht je over het algemeen geen goede kunstwerken en daardoor springen ze eruit en komen ze extra goed tot hun recht. Temeer omdat ze verspreid over de hele ruimte hangen en daardoor soms als een duveltje uit een doosje opduiken.

De kunstwerken op de nieuwe expositie steken extra af tegen de auto’s, omdat ze bijna allemaal portretten van mooie vrouwen zijn. De tentoonstelling Ode aan de vrouw bestaat uit werk van Kees van Dongen, Jean Gabriel Domergue, Tos Kostermans en Theo Mackaay. In de afgelopen honderd jaar schilderden zij de schoonheid van de vrouw in al haar facetten. In uiteenlopende stijlen. Van realistisch tot bijna abstract.

Kees van Dongen (1877-1968), Le Rimmel, 1920

Vooral Van Dongen (1877-1968), die bekend werd met zijn verleidelijke vrouwenportretten, zal belangstellenden kunnen trekken naar de showroom annex kunstgalerie. Maar de aanwezigheid van de luxe auto’s zal voor een enkeling ook een drempel kunnen zijn voor een bezoek.

Volgens Van de Heuvel is dat nergens voor nodig. “De showroom wil juist graag meer bezoekers.” Iedere kunstliefhebber – of hij of zij nu een auto wil kopen of niet – is dan ook meer dan welkom, verzekert de galeriehouder. En het publiek weet Excellent Art ook te vinden, zo blijkt. “Onze vorige expositie, met werk van Peter Donkersloot trok in een maand tijd zo’n 600 bezoekers. En dat is veel voor een galerie.”

Ode aan de vrouw, nu te zien bij Galerie Excellent Art, in de showroom van Louwman Exclusive Cars (Proostwetering 43 Utrecht)

Waardering galerie en expositie: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share