Geen categorie

Kunstmuseum Bern aanvaardt schenking Gurlitt

0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Nieuws

Kunstmuseum Bern accepteert de schenking van de omstreden kunstcollectie van Cornelius Gurlitt. Deze liet zijn verzameling aan het Zwitserse museum na, na diens overlijden op 6 mei van dit jaar.

Kunstmuseum Bern.

 

Gurlitt kwam vorig jaar geleden in het nieuws nadat er in zijn woning in München 1.379 kunstwerken waren aangetroffen, met een geschatte waarde van ongeveer een miljard euro. De collectie was een erfenis van zijn vader Hildebrand, die kunsthandelaar was in de Tweede Wereldoorlog.

Iets meer dan derde deel is verdacht omdat het om kunst kan gaan die tijdens het naziregime van joodse eigenaren werd gestolen. Deze werken worden onderzocht door de Duitse overheid. Als blijkt dat de toenmalige eigenaren ze inderdaad onterecht kwijtraakten, worden de werken teruggegeven aan hun nazaten.

De aquarel Die Straßenbahn van Bernhard Kretzschmar is een van de werken in Gurlitts collectie.

 

Pas als het onderzoek is afgerond, krijgt Kunstmuseum Bern de werken waarop geen aanspraak geldt. Mochten er in de toekomst nog rechtszaken tegen het museum worden gevoerd door nazaten, neemt de Duitse overheid de kosten daarvan op zich.

Dit zijn de uitkomsten van gesprekken tussen vertegenwoordigers van het museum, de Duitse regering en de regering van deelstaat Beieren, waar München onder valt. Het museum heeft daardoor de lusten, maar niet de lasten van de schenking.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share