Geen categorie

Christie’s veilt kunstcollectie acteur Maximilian Schell

0 0
Read Time:2 Minute, 13 Second

Nieuws

Christie’s veilt kunst uit de nalatenschap van de Oostenrijkse acteur Maximilian Schell (1930-2014). Mede dankzij de innige vriendschap die zijn ouders onderhielden met contemporaine schilders, bouwde de Oscarwinnaar een indrukwekkende collectie op. “Was bleibt, ist die Kunst” (wat blijft, is de kunst), zei hij daarover.

Jean Dubuffet (1901-1985), Dramatique IX, 1984, acryl op papier op doek, The Maximilian Schell Estate. Christie’s Images LTD. 2014.

Schell had bijvoorbeeld de grootste privécollectie van werken van Josef Albers (1888-1976). Hij zag Albers’ werk voor het eerst in de Sidney Janis Gallery in New York en diep werd geraakt door het experimentele kleurgebruik van de kunstenaar. Hij raakte bevriend met Albers en begon zijn werk te verzamelen.

De Duitse Albers werd beroemd met zijn vierkanten. Van 1949 tot zijn dood in 1976 maakte hij een eindeloze serie werken met de titel Homage to the Square, waarin hij de wisselwerking tussen kleuren en het psychologisch effect en de verschijningsvormen van de autonome kleur bestudeerde binnen het vierkant. Voor hem was het vierkant een volmaakte figuur van eenvoud. En Schell realiseerde zich dat Albers’ grijze of zwarte Homage wel eens de volmaakte basis zou kunnen vormen voor het filmdecor van Hamlet uit 1960, waarin hij de titelrol zou spelen.

Van links naar rechts: Study for Homage to the Square: Nocturne, 1970; Study for Homage to the Square: Kind Regard, 1958 en Study for Homage to the Square: Dark Plays Lighter, 1971, Josef Albers (1888-1976), The Maximilian Schell Estate. Christie’s Images LTD. 2014.

Study for Homage to the Square: Kind Regards uit 1958 is op 4 november een van de topstukken op de avondveiling van Post-War & Contemporary Art bij Christie’s Amsterdam. Schell kocht het in 1974 rechtstreeks van de kunstenaar. Het werk kan bogen op een lange tentoonstellingsgeschiedenis. Zo was het te zien in het Pasadena Art Museum Villa Stuck in München en het Josef Albers Museum in Bottrop. In Amsterdam wordt uit Schells verzameling ook werk van Jean Dubuffet, Franz Kline, Jean Tinguely en Roy Lichtenstein geveild.

Christie’s biedt in totaal 45 werken uit de collectie van Schell aan, verdeeld over vijf veilingen in drie Europese steden. Drie daarvan vinden plaats in Amsterdam: op 4 en 5 november (Post-War and Contemporary Art); 25 en 26 november (Old Masters and 19th Century Art) en 16 december (Modern Art). Het resterende deel komt onder de hamer bij Christie’s Londen op 25 november (op de veiling Books and Manuscripts) en Christie’s Parijs (Tribal Art) op 11 december.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share