Geen categorie

Expositie over zelfmoord Van Gogh

0 0
Read Time:1 Minute, 0 Second

Nieuws / Expositie

Dat Vincent Gogh zelfmoord pleegde, is de schuld van de maatschappij. Dat was althans de mening van schrijver-tekenaar Antonin Artaud (1896-1948), die daar een boek over schreef. Dat boek,  Van Gogh le suicidé de la société (Van Gogh, de zelfmoordenaar door de maatschappij), was de inspiratie voor de nieuwste tentoonstelling in het Parijse Musée d’Orsay.

Vincent van Gogh (1853-1890), Zelfportret als schilder, 1888, Olieverf op doek, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting).

Enkele dagen voor de opening van een Van Gogh-expositie in Parijs in 1947 vroeg galeriehouder Pierre Loeb of Artaud een boek wilde schrijven over de kunstenaar. Hij dacht aan Artaud, omdat die zelf negen jaar in een psychiatrische inrichting had verbleven. Artaud was ervan overtuigd dat Van Gogh niet gek was, maar dat hij tot zelfmoord was gedreven door de mensen die zijn werk niet begrepen.

Musée d’Orsay toont op de expositie ongeveer dertig schilderijen en enkele tekeningen en brieven van Van Gogh. Ook is er grafisch werk te zien van Artaud.

Van Gogh / Artaud. Le suicidé de la société, t/m 6 juli in Musée d’Orsay, Parijs

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share