Geen categorie

Wereldprimeur voor De Lakenhal

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Nieuws / Expositie

Museum De Lakenhal eert kunstenaar Gerrit Dou (1613-1675), die 401 jaar geleden in Leiden werd geboren. Het toont alle schilderijen van Dou uit The Leiden Collection in New York. Daarmee heeft het museum een wereldprimeur, want de werken uit deze privéverzameling werden nog nooit eerder ergens tentoongesteld.

Gerrit Dou was al in zijn eigen tijd één van de meest gevierde schilders. Na een leertijd in het atelier van Rembrandt ontwikkelde hij als geen andere kunstenaar de gave om de stoffelijke werkelijkheid bedrieglijk echt weer te geven. Zijn imitatie van weerkaatsend licht en de weergave van materialen als koper of steen zijn onovertroffen. Talrijke schilders in Leiden en daarbuiten imiteerden hem. Zijn werk werd al tijdens zijn leven bewonderd door vorstelijke verzamelaars als koningin Christina van Zweden en groothertog Cosimo III van Toscane. Die laatste bezocht de schilder zelfs thuis in Leiden.

Gerrit Dou (1613-1675), Haringverkoopster en jongen, ca. 1670-75, The Leiden Collection, New York.
Gerrit Dou (1613-1675), Haringverkoopster en jongen, ca. 1670-75, The Leiden Collection, New York.

Vier eeuwen laten is een aantal van zijn werken onderdeel van The Leiden Collection in New York, een particuliere verzameling van schilderijen uit de Hollandse Gouden Eeuw. De collectie bevat belangrijke werken van onder anderen Rembrandt, Jan Steen en Johannes Vermeer, maar is in het bijzonder gericht op de Leidse fijnschilders. De verzameling is in tien jaar uitgegroeid tot zo’n 200 werken en is daarmee de grootste in zijn soort. Gerrit Dou, grondlegger van de Leidse fijnschilders, vormt met veertien schilderijen de kern van de verzameling. Deze veertien werken zijn nu in Museum De Lakenhal te zien.

De tentoonstelling betekent een thuiskomst voor de schilderijen. Gerrit Dou schilderde ze namelijk in zijn atelier aan het Galgewater, op zo’n vijfhonderd meter afstand van Museum De Lakenhal.

Gerrit Dou. The Leiden Collection from New York, t/m 31 augustus in Museum De Lakenhal, Leiden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share