Geen categorie

Beatrix, haar leven in foto’s

0 0
Read Time:1 Minute, 7 Second

Foto: Vincent Mentzel.

Ter gelegenheid van het aftreden van koningin Beatrix vertelt het Rijksmuseum in dertig foto’s over haar leven en werk. De tentoonstelling Beatrix Regina opent vandaag, op haar 75ste verjaardag. De presentatie bevat foto’s uit eigen collectie van bekende fotografen als Werry Crone, Stephan Vanfleteren, Morad Bouchakour en Vincent Mentzel.

De foto’s tonen de koningin aan het werk, op Koninginnedagen, in de Gouden Koets en op het bordes met een nieuw kabinet. Ook zijn er beelden van de inhuldigingsplechtigheid van 1980 te zien, alsmede jeugdfoto’s gemaakt door Prins Bernhard in 1938 en 1943. Beroemd zijn de snapshots uit 1965 van de jonge prinses aan de arm van een dan nog onbekende Prins Claus en – met pruik en de Strijdkreet van het Leger des Heils onder de arm – in gezelschap van Majoor Bosshardt op de Amsterdamse Wallen.

Ter gelegenheid van het twaalfjarig regeringsjubileum van koningin Beatrix in 1992 mocht Werry Crone haar een jaar lang van dichtbij volgen. Hij deed dit voor de foto-opdracht In dienst van het koninkrijk, van het Rijksmuseum. Foto’s uit dit jaar laten de vorstin zien tijdens een staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland, op de wekelijkse secretarievergadering en bij een ontvangst van medaillewinnaars van de Olympische Spelen.

Beatrix Regina, t/m 17 maart in het Rijksmuseum, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share