Geen categorie

Rijksmuseum koopt treurende Maria

0 0
Read Time:50 Second

Nieuws

Het Rijksmuseum heeft onlangs een Vlaamse terracotta buste van de treurende Maria (circa 1500-1510) aangekocht. De Mater Dolorosa is te zien op de expositie Geschenk uit de hemel.

Behalve het Mariabeeld omvat de tentoonstelling ook een aantal Gotische beelden en enkele onlangs gerestaureerde middeleeuwse schilderijen. Bij de beeldhouwwerken gaat het om aanwinsten die in de afgelopen jaren aan het museum zijn geschonken en nu voor het eerst worden getoond. Ze zijn afkomstig uit de laatste grote privéverzameling middeleeuwse kunst in ons land, de collectie Goldschmidt-Pol.

Anoniem, Maria als Mater Dolorosa (ca. 1500-1510), collectie Rijksmuseum Amsterdam.
Anoniem, Maria als Mater Dolorosa (ca. 1500-1510), collectie Rijksmuseum Amsterdam.

Tot de schenking behoren een reliëf van de apostel Petrus in berouw uit ongeveer 1425, een Brusselse Madonna met Christuskind (circa 1490) en een aardewerken Pietà (Utrecht, rond 1450). De verzameling krijgt in 2013 een plek in de nieuwe opstelling Middeleeuwse kunst in het Rijksmuseum. De presentatie Geschenk uit de Hemel  is tot en met 5 maart 2012 te zien.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share