Geen categorie

Napoleon bespot

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

George Cruikshank ( 1792-1878), Napoleon op de kakstoel.

Het is dit jaar exact twee eeuwen geleden dat Napoleon Bonaparte een maand lang door Nederland reisde. Tussen 24 september en 31 oktober 1811 bezocht hij tientallen plaatsen in zes provincies. Een van de plekken waar hij overnachtte was het Schielandhuis in Rotterdam.

Tegenwoordig is dit huis onderdeel van Museum Rotterdam. Een van de collecties die het Schielandhuis beheert, is de Atlas van Stolk, een verzameling historische prenten, kaarten en tekeningen van de Rotterdamse houthandelaar Abraham van Stolk. Hieruit toont het huis nu een selectie spotprenten over de Franse zelfbenoemde keizer.

De prenten zijn van Britse makelij. De Britten vreesden namelijk dat Napoleon vanuit Nederland de oversteek zou maken naar hun land. Deze angst tekenden ze van zich af in een groot aantal karikaturen. De angst van de Britten was overigens niet ongegrond. Tijdens zijn bezoek aan Nederland wilde hij onderzoeken of van hieruit een invasie van Engeland mogelijk zou zijn.

Een van de hoogtepunten van de collectie Napoleon-spotprenten is gemaakt door George Cruikshank ( 1792-1878). Hij situeerde Napoleon op het Italiaanse eiland Elba waarnaar deze in 1813, na de verloren Slag bij Leipzig werd verbannen. Zijn troon is een kakstoel, want de kleine keizer had problemen met zijn stoelgang. Een zuiveringsmiddel voor de darmen staat binnen handbereik. Napoleon heeft ook nog eens jeuk. De manier waarop hij zich krabt, herinnert aan zijn typische houding waarbij hij een hand op de borst houdt. Alle waardigheid is echter verdwenen.

Napoleon on the Spot, t/m 15 Januari 2012 in Museum Rotterdam – Het Schielandhuis

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share