Geen categorie

Christie’s ontdekt een Frans Hals

0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

Een schilderij uit de collectie van Elizabeth Taylor (1932-2011) blijkt een echte Frans Hals. Dit beweert althans veilinghuis Christie’s. Dit meldt de Los Angeles Times.

Frans Hals, Portret van een man.

Het schilderij, Portret van een Man, uit de jaren ’30 van de zeventiende eeuw, is decennia lang aangezien voor een werk van een imitator of leerling van Frans Hals. Ben Hall, hoofd van de afdeling Oude Meesters van Christie’s in New York, is er nu van overtuigd dat Hals het portret zelf heeft geschilderd.

In Seymour Slives catalogue raisonné van Frans Hals uit 1970 werd het portret nog als twijfelachtig beschouwd. Maar Slive had het schilderij slechts op een foto gezien. Hall daarentegen zag het doek dit jaar in het echt en was direct onder de indruk. Een nadere blik leerde hem dat het schilderij enkele karakteristiek Hals-kenmerken vertoonde. “De penseelstreken zijn zenuwachtig, bijna schizofreen. En Hals schilderde op deze losse, bijna impressionistische manier.”

Hall besloot het werk daarop verder te onderzoeken en raadpleegde daarbij Hals-kenner Pieter Biesboer, die dertig jaar lang conservator was van het Frans Hals Museum. Biesboer vond gelijkenissen met andere portretten van Hals uit de jaren 1630. Hij concludeerde dat het schilderij een “volledig authentieke” Frans Hals is.

Door deze toeschrijving wordt de waarde van het doek opeens vertienvoudigd. Voordat het een Hals was, was de verwachte opbrengst minder dan 100.000 dollar, maar nu zou het schilderij wel eens goed kunnen zijn voor een miljoen. Het werk komt binnenkort onder hamer op een veiling van Oude Meesters.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share